Loto izvestaj na Vasem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Dugorocna vremenska prognoza

Najdetaljnija i najpreciznija dugorocna vremenska prognoza, uz svakodnevno azuriranjeMesečna prognoza vremena za 15. februar - 15. mart 2015.


Do kraja februara prosečno toplo vreme, češće kiše do 23. februara do 1. marta.  Do kraja prve dekade marta predviđa se malo hladnije vreme sa češćom pojavom padavina, uglavnom kiše ili susnežice, dok je sredinom prve dekade marta moguća i pojava slabog snega.

Ilustracija: poltitika.rs

Do početka treće dekade februara očekuje se prosečno toplo i suvo vreme,s najvišim dnevnim temperaturama od tri do 10 stepeni,a 16. i 17 duvaće košava.

Od 23. februara do 1. marta, uz češću pojavu kiše, održavaće se prosečno toplo vreme.


Do kraja prve dekade marta predviđa se malo hladnije vreme sa češćom pojavom padavina, uglavnom kiše ili susnežice, dok je sredinom prve dekade marta moguća i pojava slabog snega.

Do sredine marta prognozira se prosečno toplo vreme, snajvišim dnevnim temperaturama od 6 do 11 stepeni.

* Ovde možete preuzeti najnoviji Operativni bilten Republičkog hidrometeorološklog zavoda Srbije, sa preciznom prognozom do 15. marta 2015. i seozonskom prognozom vremena.


MART 2015: Prosečno topao i prosečno vlažan mart.Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.6ºS.

Srednja količina padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja martovska količina padavina iznosiće oko 44 mm.APRIL 2015: Srednja aprilska temperatura vazduha i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.


Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 8.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.9ºS.

Srednja količina padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja aprilska količina padavina iznosiće oko 56 mm.

http://www.hidmet.gov.rs

 

Vremenska prognoza RHMZ: Evo kakva će biti predstojeća zima


I ovoga puta želja za senzacijama nije omanula. Prognoza da će naredna zima biti najhladnija u poslednjih sto godina, i to ne od nekih lokalnih proroka ili sa sumnjivih internet sajtova, već od britanskih meteorologa i naučnika, mnoge je zabrinula.

Ubrzo se ispostavilo da od novog ledenog doba makar ni na kratak rok nema još ništa, bar prema tvrdnjama mnogih poznavalaca meteorologije.

Za ovu priliku čitaoci dobijaju uveravanje sa najvišeg mesta, od profesora dr Jugoslava Nikolića, rukovodioca Republičkog hidrometeorolškog zavoda i stalnog predstavnika Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, da je samo reč o još jednoj katastrofičnoj priči radi priče, a možda i radi bolje prodaje zimske opreme, raznih energenata i koječega drugog.

– Kada je reč o navodnom mišljenju britanskih meteorologa da će ovo biti najhladnija zima u poslednjih sto godina, ne zna se čija je to procena, jer to nije mišljenje zvanične britanske nacionalne meteorološke službe. Najava britanskih meteorologa, prema svim dosadašnjim relevantnim pokazateljima, nema nikakvog osnova i predstavlja neosnovano uzbunjivanje javnosti. Svakako, ovo ne znači da tokom zime neće biti perioda hladnog vremena sa negativnom temperaturom, ali s obzirom na prognozirane srednje mesečne vrednosti možemo zaključiti da hladni periodi neće trajati dugo, kao i da opšti karakter predstojeće zime neće biti u kategoriji ekstremno hladne.

Republički hidrometeorološki zavod, na osnovu regionalnog klimatskog modela, procenjuje da će decembar, za teritoriju Srbije, biti u granicama normale, januar za 2-3 stepena topliji i februar za stepen topliji od normale u odnosu na standardni referentni period od 1961. do 1990. koji se uzima za poređenje – ističe profesor dr Jugoslav Nikolić.

Takođe, u regionu jugoistočne Evrope, na osnovu 12 globalnih numeričkih modela procenjuje se da će ova zima biti barem u okviru normale ili toplija. Šansa da sledeća zima bude hladnija je ispod 20 odsto, kaže naš sagovornik.

Statistika o zimama vodi se od kada postoje instrumentalna merenja meteoroloških veličina, koja u Srbiji imaju dugu tradiciju. Meteorološka merenja započeo je u Beogradu profesor Liceja i član Društva srpske slovesnosti – Vladimir Jakšić,1848. godine, da bi se već 1857. godine uspostavila mreža od 27 meteoroloških stanica na teritoriji tadašnje Kneževine Srbije. Istorijski gledano, poznato je da su se zapisi o vremenu vodili tokom velikih bitki, a u naseljenim mestima veliki događaji su bili povezivani sa vremenom. To su uglavnom opisi vremena, a ne egzaktni podaci, ali mogu svedočiti o nekim vremenskim nepogodoma koje su zahvatile neko područje, poput poplava ili suša.

Do sada najniža temperatura u našoj zemlji bila je minus 39,5 stepeni Celzijusa, izmerena na Pešteri 1985. godine. U Beogradu je najniža temperatura minus 26,2 stepena, izmerena 10. januara 1893. godine. Analiza sezonskih temperatura vazduha pokazuje da su najtoplije zime u Srbiji bile 2007 (4stepena), 1951 (3,8 ), 2014 (3,2 ), 1977 i 2001 (2,9 ), a najhladnije zime1954 (-4,7 stepeni C), 1963 (-3,5 C),1985 (-3,4 C), 1964 (-2,6 C) i 2003 (-1,6 C).

Poslednja godina sa jakom zimom koju pamtimo bila je 2012. Po rečima dr Nikolića, sezona 2011/2012. ne spada u najhladnije zime u Srbiji. Tokom te sezone izdvojio se samo mesec februar, kada su mnogi maksimumi oboreni (temperatura, količina padavina, visina snežnog pokrivača …). U poslednjih 30 godina među najhladnijim zimama su 1985 (treće mesto od kada postoje merenja) i 2003 (peto mesto od kada postoje merenja).

Nikolić predviđa da ćemo zbog klimatskih promena imati kraće epizode intenzivnih padavina ili niskih temperatura.

(Politika)


Pogledajte OVDE i Operativni bilten republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije sa prognozom do 28. decembra 2014.

 

 

Sezonska prognoza


Britanski meteorolozi su predvideli „arktičku” zimu koja će biti najhladnija u poslednjih 100 godina. Međutim, srpski meteorolozi kažu da će dolazeća zima biti hladnija nego prošla, ali da neće biti baš tako „kataklizmična”. Doduše, biće snega, kiše i nekoliko perioda tokom kojih će se temperatura spuštati do minus 15 stepeni u gradovima i minus 30 na planinama...

– Velika je verovatnoća da zima koja nas očekuje bude mnogo hladnija nego prošla, sa više kiše i snega – potvrdio je za portal Dnevno.rs Nedeljko Todorović, meteorolog.

Podsećamo, britanski meteorolozi su predvideli „arktičku” zima koja će biti najhladnija u poslednjih 100 godina...

– Ne slažem se sa britanskim meteorolozima. Oni preteruju: čas globalno zagrevanje, čas katastrofe, čas nikad ovako nije bilo... Jedino što mogu sa nekom verovatnoćom da kažem da će ova zima biti hladnija nego prošla i sa vise kiše i snega. Biće snega, kiše i nekoliko perioda tokom kojih će se temperatura spuštati do minus 15 stepeni u gradovima i minus 30 na planinama, ali oni neće trajati duže od tri dana u kontinuitetu – rekao je  meteorolog Nedeljko Todorović.

On je naglasio i da će to biti jedna „normalna zima” i da treba uzeti u obzir da je prošla bila vrlo blaga.

Što se tiče padavina, prema njegovim procenama, ni njih neće biti pre kraja novembra.

– Prvi sneg se ne očekuje pre 20. novembra. Tek nakon tog datuma nas očekuje veće zahlađenje i padavine – potvrdio je Todorović.

Ekstremno hladne zime ponavljaju se u ciklusima od 22 godine. Poslednja takva zima u Srbiji bila je 2005. godine, što znači da sledeću treba da očekujemo 2027. Umereno i jače hladne zime ponavljaju se u ciklusima od tri i sedam godina. S obzirom na to da je 2011/12. godine bila sedma zima, moglo bi se reći da će ova 2014/15. godine biti ta treća, odnosno najhladnija zima u protekle tri godine - objašnjava Todorović.

Podsećanja radi, zima 2011/2012. je jedna od najhladnijih u skorašnje vreme. Talas hladnoće zahvatio je celu centralnu i istočnu Evropu početkom januara i temperature nisu išle iznad 0 stepeni Celzijusa više od jednog meseca. U četvrtak, 9. februara 2012. godine, zabeležene su najniže temperature u gradovima Srbije. Novi Sad i Negotin bili su najhladniji sa minus 27 stepeni, a Smederevska Palanka i Požega sa minus 26 stepeni Celzijusa.

Izvor: Dnevno.rs / Blic.rs

14 komentara:

Анониман,  петак, 02. септембар 2011. 12.42.00 CEST  

kako stupiti u kontakt sa vama. treba mi mail ili kontakt tel. zbog neke saradnje sa vama

Анониман,  среда, 04. септембар 2013. 21.46.00 CEST  

Molim za prognozu za decembar 2013. zbog puta kolima iz Bgd za Milano, IT za božićne praznike, oko 23.12.13.

Анониман,  четвртак, 10. октобар 2013. 11.40.00 CEST  

Ovim iz RHMZ svake godine stoji ista prognoza, samo promene srednje najnize i srednje najvise temperature SVAKE GODINE. Svake godine za svaki mesec kazu da ce biti prosecno hladan prosecne padavine...

Анониман,  уторак, 29. октобар 2013. 16.43.00 CET  

ovako,samo me zanima kada ce po vasem misljenju biti prvi snijeg,pitam za grad sarajevo,neki govore sredinom novembra,pa me zanima jel to tačno,ili ce ga biti pocetkom novembra?unaprijed hvala....

Markos четвртак, 31. октобар 2013. 22.51.00 CET  

Izmedju 10. i 25. novembra predvidja se hladnije vreme s cescom pojavom kise, dok je pocetkom trece dekade ovog meseca moguca susnezica ili sneg. Jutarnje temperature iznosice od nula do 6 stepeni, a 22. i 23. novembra bice i minus dva stepena.

Анониман,  субота, 18. јануар 2014. 20.49.00 CET  

Da li će biti šanse da se krajem januara i pocetkom februara formira snezni pokrivac bar oko 20cm, kad ce sneg padati i koliko ce se cm snega formirati. Jer po danasnjoj prognozi accuweather-a ce se formirati 44.5cm a maximalne dnevne temperature ce biti oko -3... Prognoze su vam odlicne i detaljne, baš kako treba!!!

Анониман,  понедељак, 20. јануар 2014. 18.51.00 CET  

mogu samo da nedeljku kazem reci hvala na isrcpnom prikazu prognoze

Анониман,  субота, 25. јануар 2014. 16.17.00 CET  

Pozz svima
Mene interesuje kakvo će biti leto... zbog letovanja

Анониман,  уторак, 25. фебруар 2014. 09.40.00 CET  

Možete li požuriti sa prognozom za leto 2014. godine?

Pozdrav!

Анониман,  среда, 01. октобар 2014. 22.43.00 CEST  

Sve ovo što ste rekli o prognozi je u redu,ali priča o gasovima koji prouzrokuju "GLOBALNO ZAGREVANJE" je čista glupost i propaganda zarad nekih viših ciljeva pojedinaca. GLOBALNO ZAGREVANJE=TOTALNA GLUPOST!!!

Анониман,  четвртак, 04. децембар 2014. 23.08.00 CET  

Postovani, interesuje me vremenska prognoza za maj mesec 2015. godine. Tacnije, interesuje me prognoza za drugu polovinu maja jer tada planiram da zakazem svadbu. :)
Hvala Vam unapred.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP