Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Dugoročna vremenska prognoza

Dugoročna prognoza vremena - kakvo vreme meteolozi najavljuju za naredne mesece, od JULA do SEPTEMBRA 2018. godine. PLUS LINK: Prognoza vremena za Grčku za JUL, AVGUST i SEPTEMBAR 2018.


Prognoza za JUL 2018.

Do 6. jula očekuje se prosečno toplo i suvo vreme uz postepen porast temperature, od 18 do 24, pa do 30 stepeni Celzijusa sredinom prve dekade jula.

Do sredine meseca moguća je kiša mestimično ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, po podne i uveče.

Do kraja juna toplo i uglavnom suvo. Jutarnja temperatura do 21, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 28 do 33, krajem jula i 35 stepeni.

Oko 19, 20, 24. i 27. jua predviđaju se prolazna naoblačenja.

Prognozirana količina padavina biće ispod višegodišnjeg proseka.

Pogledajte grafički prikaz prognoziranog vremena u narednih mesec dana.

KLINKITE NA SLIKU ZA UVEĆANJE
LINK: Prognoza vremena za Grčku za JUL, AVGUST i SEPTEMBAR 2018.


U JULU I AVGUSTU NEKOLIKO TOPLOTNIH TALASA

Ono što se može očekivati ovog leta, kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, svakako su temperature iznad proseka.
Pixabay
Prema njegovim rečima, u julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine.

Ipak, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno leto.

- Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo leto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj meri kao 2017. godine kada je letnji period bio drugi najtopliji u Srbiji.

Odakle nam dolaze talasi vrućine i od čega zavise burne klimatske promene objašnjava Đurić.

-Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode - kaže on.

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

- Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmereno paklenih 43,6 stepeni  zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu- navodi Đurić.

Izvor: Blic


DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA ZA LETO 2018. u Evropi

Accuweather je objavio svoju vremensku prognozu za leto 2018. godine. Prema njoj, tokom letnjih meseci u delovima zapadne i središnje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature u tim razdobljima prelaziće 32 Celzijusova stepena u Toulouseu i Lyonu, Milanu i Firenci te Frankfurtu i Berlinu. Najekstremnije vrućine dovešće do raste temperatura i do 38 Celzijevih stepeni na jugu Francuske i na severu Italije.

– Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom ljeta, u avgustu, koji bi mogao biti izuzetno opasan za stariju i mlađu populaciju – kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

– Duga opasnost bit će i loša kvaliteta zraka koja će posebno utjecati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja – dodao je meteorolog Tyler Roys.

Kao posledica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodproječna količina padavina, ovom području prete i povremene jake grmljavinske oluje.

I dok će delove središnje i zapadne Evrope poharati samo mestimične jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom celog leta.

Kombinacija iznadprosječno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati s Mediterana dovešće do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Belorusije.

Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Wroclawu i Varšavi i Minsku. Ove oluje pratiće orkanski vetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima također prete razorne oluje su Muenchen i Dresden, Beč i Vilnius.

Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava na jugu Hrvatske i Italije

Veći dio Evrope može očekivati sušnije leto od prosjeka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Krajnji jug Hrvatske i Bopsne i Hercegovine uključen je u to područje. Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava pretiće centralnim, istočnim i južnim i jugozapadnim delovima Bosne i Hercegovine, dok su Posavina i Krajina pod pretnjom velikih suša i visokih temperatura.

Uz mogućnost čestih grmljavinskih nevremena, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije biće pogođena velikim nevremenima koja mogu izazvati i po život opasne poplave, upozorava AccuWeather.

Na ovim se područjima očekuju duga razdoblja s obilnom kišom. Mogla bi trajati i danima.

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do severnog Balkana. Nakon kišovitog marta, usledio je sušni april i takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i tokom većeg dela ljeta.

– Ozbiljna suša nakon hladnog februara i marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama – upozorava AccuWeather.

U nekim delovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta.
SEZONSKA PROGOZA REPUBLIČKOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA SRBIJE


JUL 2018: Topliji i suvlјi jul. Toplotni talasi. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18.7ºS.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.6ºS.
Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 32 mm.


AVGUST 2018: Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlјi avgust. Ipak avgustovske sume padavina u granicama višegodišnjeg proseka. 


Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.7ºS.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.9ºS.
Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.


SEPTEMBAR 2018: Produžetak kasnog leta. Prosečno topao i malo suvlјi septembar. Ipak, mesečne sume padavina u granicama višegodišnjeg proseka. 


Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14.3ºS.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.8ºS.
Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 35 mm.

Prognoza za naredne dane
29 komentara:

Анониман,  петак, 02. септембар 2011. 12:42:00 CEST  

kako stupiti u kontakt sa vama. treba mi mail ili kontakt tel. zbog neke saradnje sa vama

Анониман,  среда, 04. септембар 2013. 21:46:00 CEST  

Molim za prognozu za decembar 2013. zbog puta kolima iz Bgd za Milano, IT za božićne praznike, oko 23.12.13.

Анониман,  четвртак, 10. октобар 2013. 11:40:00 CEST  

Ovim iz RHMZ svake godine stoji ista prognoza, samo promene srednje najnize i srednje najvise temperature SVAKE GODINE. Svake godine za svaki mesec kazu da ce biti prosecno hladan prosecne padavine...

Анониман,  уторак, 29. октобар 2013. 16:43:00 CET  

ovako,samo me zanima kada ce po vasem misljenju biti prvi snijeg,pitam za grad sarajevo,neki govore sredinom novembra,pa me zanima jel to tačno,ili ce ga biti pocetkom novembra?unaprijed hvala....

Markos четвртак, 31. октобар 2013. 22:51:00 CET  

Izmedju 10. i 25. novembra predvidja se hladnije vreme s cescom pojavom kise, dok je pocetkom trece dekade ovog meseca moguca susnezica ili sneg. Jutarnje temperature iznosice od nula do 6 stepeni, a 22. i 23. novembra bice i minus dva stepena.

Анониман,  субота, 18. јануар 2014. 20:49:00 CET  

Da li će biti šanse da se krajem januara i pocetkom februara formira snezni pokrivac bar oko 20cm, kad ce sneg padati i koliko ce se cm snega formirati. Jer po danasnjoj prognozi accuweather-a ce se formirati 44.5cm a maximalne dnevne temperature ce biti oko -3... Prognoze su vam odlicne i detaljne, baš kako treba!!!

Анониман,  понедељак, 20. јануар 2014. 18:51:00 CET  

mogu samo da nedeljku kazem reci hvala na isrcpnom prikazu prognoze

Анониман,  субота, 25. јануар 2014. 16:17:00 CET  

Pozz svima
Mene interesuje kakvo će biti leto... zbog letovanja

Анониман,  уторак, 25. фебруар 2014. 09:40:00 CET  

Možete li požuriti sa prognozom za leto 2014. godine?

Pozdrav!

Анониман,  среда, 01. октобар 2014. 22:43:00 CEST  

Sve ovo što ste rekli o prognozi je u redu,ali priča o gasovima koji prouzrokuju "GLOBALNO ZAGREVANJE" je čista glupost i propaganda zarad nekih viših ciljeva pojedinaca. GLOBALNO ZAGREVANJE=TOTALNA GLUPOST!!!

Анониман,  четвртак, 04. децембар 2014. 23:08:00 CET  

Postovani, interesuje me vremenska prognoza za maj mesec 2015. godine. Tacnije, interesuje me prognoza za drugu polovinu maja jer tada planiram da zakazem svadbu. :)
Hvala Vam unapred.

Анониман,  петак, 22. мај 2015. 15:38:00 CEST  

Da li mozete da mi kazete najtacniju prognozu za 7 jun 2015,mnogo mi je vazno jer planiram deciji rodjendan na otvorenom.hvala

Анониман,  четвртак, 28. мај 2015. 00:29:00 CEST  

Molim vas da mi date sto precizniju vremensku prognozu za period 6.7.2015.-31.7.2015., za grad Novi Sad. Dolaze nam gosti iz inostranstva i zelela bih da blagovremeno isplaniram aktivnosti u tom periodu. Hvala unapred!

Анониман,  четвртак, 28. мај 2015. 00:31:00 CEST  

Postovani, zanima me prognoza za prvih deset dana septembra, Solunska regija, tacnije Nea Vrasna, planiramo letovanje, ukoliko dajete prognozu za inostranstvo! Hvala!

Анониман,  субота, 30. мај 2015. 00:55:00 CEST  

Занима ме време од 17 јула до 27 јула? Хитно. ����������

Анониман,  понедељак, 01. јун 2015. 13:42:00 CEST  

ako moze prognoza za jul i avgus zbog radova interesuju me najvece temperature unapred HVALA!

Srecko,  недеља, 19. јул 2015. 13:43:00 CEST  

Najzad imam priliku da idem na odmor na Srebrno jezero u intervalu od 02.08. do 12.08.2015.g.Molim Vas da mi kazete kakvo nas vreme ocekuje u tom periodu. Zahvaljujem.

Анониман,  понедељак, 25. јануар 2016. 09:46:00 CET  

Molim Vas, vremensku prognozu za 8.maj 2016. zbog planirane svadbe. Hvala unapred.

Vladan Radic уторак, 26. јануар 2016. 04:14:00 CET  

Oni bre ne znaju prognoza za sutra a ne za nekoliko dana kamoli za mesec...

Анониман,  петак, 15. април 2016. 17:47:00 CEST  

Molim vas prognozu za prvu polovinu septembra 2016. Tacnije od 09.09. - 18.09.

Анониман,  понедељак, 18. април 2016. 07:21:00 CEST  

Molim vas prognozu za 7.maj jer planiram rodj. na otvorenom. Hvala

Анониман,  петак, 19. август 2016. 01:22:00 CEST  

Ima li neko saznanje ,hoce li biti kisni septembar i oktobar zbog zrenja biljaka. Brinem se da trulez ne uzme svoj danak kao sto vatra uzima za uranak?

Анониман,  среда, 22. фебруар 2017. 16:38:00 CET  

Kad ce poceti prolece?

Анониман,  среда, 22. фебруар 2017. 16:39:00 CET  

Obicno pocne dan ranije ili kasnije pa zato pitam

Анониман,  понедељак, 27. фебруар 2017. 12:00:00 CET  

Kakvo se vreme ocekuje u mart?

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP