Loto izvestaj na Vasem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Dugorocna vremenska prognoza

Najdetaljnija i najpreciznija dugorocna vremenska prognoza, uz svakodnevno azuriranje 

Dugoročna prognoza vremena do 15. maja 2014: Promenljivo

Kakvo nas, prema prognozi meteorologa, vreme očekuje u periodu do sredine maja 2014. godine? Do 20 aprila hladnije s češćom pojavom kiše ili pljuskova, zatim do 27. aprila malo toplije i promenljivo, s kišom mestimično ili pljuskovima. Pocetkom maja nestabilno, zatim od 5. do sredine meseca toplije i uglavnom suvo vreme...

Ilustracija: Politika / RHMZ

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, do 20 aprila očekuje se hladnije vreme s češćom pojavom kiše ili pljuskova, s jutarnjim temperaturama od 4 do 10 stepeni i najvišim dnevnim od 9 do 18 stepeni.

Nakon toga, od 21. do 27. aprila biće malo toplije i promenljivo, s kišom mestimično ili pljuskovima praćenim grmljavinom i najvišim dnevnim temperaturama od 20 do 24 stepena.

Vreme do 5. maja biće nestabilno, s jutarnjim temperaturama od 9 do 11 stepeni i najvišim dnevnim od 19 do 23 stepena.

Zatim se, do sredine maja, predviđa uspostavljanje toplog i uglavnom suvog vremena s najvišim dnevnim temperaturama od 23 do 27 stepeni. Kiša ili pljuskovi očekuju se oko 7, 10. i 11. maja.Vreme za Vaskrsnje praznike

U petak umereno do potpuno oblačno i toplije sa kišom, na višim planinama sa snegom. Temperatura u porastu. Za vikend i početkom sledeće sedmice OSETNO TOPLIJE, ali promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.


* KLIKNITE OVDE ZA PROGNOZU VREMENA ZA NAREDNE DANE

* Pogledajte (preuzimite) kompletan Operativni bilten Republickog hidrometeoroloskog zavoda Srbije sa detaljnom prognozom vremena do 11. maja 2014. u PDF formatu.

Godina 2014. biće najtoplija u istoriji naše planete!?

Naučnici veruju da će 2014. biti najtoplija godina ikada zabeležena na Zemlji, zato što je El Ninjo, globalni atmosfersko-okeanski fenomen, izgleda spreman da izbaci ogromne količine toplote u atmosferu, piše Dailymail.co.uk.

El Ninjo predstavlja snažna temperuturna talasanja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju veliki uticaj na vremenske prilike i mogu napraviti klimatski haos širom celog sveta.

Nemački naučnici smatraju da je inače moguće prognozirati ponašanje El Ninja godinu dana unapred, međutim, kako je temperatura vode pod uticajem vetrova koji duvaju preko ekvatora, prognoze su ograničene na šest meseci.

Oni tvrde da je njihov metod precizno predvideo odsustvo ove pojave u protekle dve godine, pa je vrlo verovatno da će se ostvariti njihovo predviđanje da se El Ninjo očekuje krajem 2014.

Mišljenja među stručnjacima ove oblasti su podeljena, pa kalifornijski klimatolog Tim Barnet tvrdi da su te metode zastarele i da su se koristile 80-tih i 90-tih, dok australijski klimatolog Endrju Votkins verije da šansa de se En Ninjo pojavi sasvim sigurno postoji, ali ne bi mogao da tvrdi da će se zaista desiti.

Ono oko čega su se svi naučnici složili je da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, šanse da ta godina bude baš 2014. je navodno 75 odsto.* NOVO: DETALJNA PROGNOZA DO 15. januara 2014. - Kompletan operativni bilten Hidrometeoroloskog zavoda Srbije (PDF)

 

VREMENSKA PROGNOZA ZA 2014. godinu 


Godina će biti umerena u vremenu, mada su moguća manja istupanja u obliku obilnih pljuskova i suša.

Baš ste se pitali ovih dana kakvo vreme donosi nova godina? Hoće li nas zadesiti ledena zima i sneg koji će paralisati ne samo planinska sela već i gradove, ili će nas na leto dočekati neizdrživa vrućina, asfalt koji se topi i potpuni kolaps zbog paklenih temperatura?

Ništa se od toga neće desiti u 2014. kaže za „Politiku” Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Sudeći po najavama onih koji prate vremenske prilike očekuje nas godina slična ovoj. Doduše, mogući su „ekstremi” – obilni pljusak praćen olujom ili suša od mesec, dva što je potpuno uobičajeno za region u kojem živimo.

– Nema prave zime do Božića. U prvim danima januara biće relativno toplo vreme, očekuju nas povremena naoblačenja sa kišom, a snega će biti samo na planinama. Oko 8. januara može uslediti jače naoblačenje sa kišom koja će se pretvoriti u sneg, a krajem meseca biće hladnije sa većim izgledima za snežne padavine – kaže Todorović.

Mala je šansa da će nam zima 2014. prirediti vanrednu situaciju kao pre dve godine. Najhladnije godišnje doba ovog puta će biti malo toplije od stogodišnjeg proseka, baš kao što je bilo i lane. S obzirom na to da nam je posebno hladna bila zima koja je počela 2012, a da toplije zime idu dve tri zaredom, ne treba da strahujemo od sibirskih hladnoća i smetova.

I dok je temperatura kod nas trenutno iznad proseka, pa pojedini dani podsećaju na rano proleće, u drugim krajevima planete besne oluje i veje sneg.

– I to je sasvim uobičajeno: u svakom trenutku negde na Zemlji je nevreme, samo je pitanje koliko ono područje obuhvata. To je prirodna zakonitost, ako je u jednom regionu nevreme, ili je okovan snegom i ledom, u drugom je toplije. To se, naravno, odnosi na umerene sredine. Ako je u Velikoj Britaniji ciklon sa snežnim padavinama, kod nas je toplije i duva južni vetar. Onda u Engleskoj postane stabilno i suvo, a kod nas pada kiša ili sneg – objašnjava Todorović.

I dok za 2014. godinu kad je vreme u pitanju, sudeći bar po najavama ovog iskusnog meteorologa, ne moramo mnogo da brinemo, u decenijama koje slede, ukoliko se na celoj planeti nešto drastično ne učini na redukciji gasova, klima će se drastično promeniti.

– U prvoj deceniji ovog veka klima je znatno različita od one koju smo imali polovinom 20. stoleća. Mnogo je toplije, imamo sve češće i sve duže toplotne talase i drastično visoke temperature. Zimi to i nije toliko primetno, jer u ledenim danima temperatura je samo malo porasla u odnosu na period od pre pet-šest decenija, ali leta su znatno toplija – objašnjava docent Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju.

On predviđa da nas, ukoliko se nešto drastično ne uradi na smanjenju koncentracije gasova na globalnom nivou, čekaju sve teži vremenski uslovi kako budemo išli ka sredini ovog veka.

– U poslednjih stotinak godina koncentracija gasova na celoj planeti uvećana je za oko 40 odsto. Zbog toga se menja i globalna klima, a naš region se poslednjih deset godina više zagreva od ostalih. Zagrevanje Zemlje nikada nije ravnomerno, ali primetno je da ono raste posebno u oblasti jugoistočne Evrope i delovima oko Mediterana. Naravno, najveće promene su zabeležene na Severnom polu – objašnjava Đurđević.

To naravno ne znači da će sledeća godina biti izuzetno topla, ali ako se ovaj trend povećanja štetnih gasova nastavi, posle 2050. klima će biti drastično različita u odnosu na ovu koju danas imamo, ističe naš sagovornik. Očekuje se da do kraja veka temperatura poraste za tri stepena u odnosu na 20. vek.

– Ovakva promena klime drastično utiče na živi svet. Prošle godine smo imali najtoplije leto i zbog suše zabeleženo je čak 30 odsto gubitaka u poljoprivredi. Podzemne vode u Srbiji beleže pad tokom poslednjih godina, šume su ugrožene, imamo izuzetno mnogo primera da se suše šume u razmerama koje nisu očekivane za klimatske uslove kod nas, požari su izuzetno česti zbog suše i visokih temperatura – kaže Đurđević.

Promene u klimi upozoravaju na moguće opasnosti koje nam prete u budućnosti. Zbog toga, kaže Đurđević, treba da razmišljamo kako da prilagodimo svakodnevne aktivnosti u odnosu na potencijalne izmene klime koje nas najverovatnije čekaju.

----------------------------------------------

Magnetna bura kriva za glavobolju

„Menja se vreme, bride mi kosti, boli me glava, lupa mi srce.” Ovo su samo neke od uobičajenih rečenica kojima svi mi ubeđujemo i sebe i okolinu da je za naše zdravstvene tegobe odgovorno – vreme.

„U zabludi su oni koji misle da svaka vremenska prilika utiče na zdravstveno stanje. Utiču ako su veoma niske temperature i jak vetar, ili leti kada su visoke temperature i velika vlažnost, ili ako je maglovito i tmurno vreme. U ostalim situacijama vremenski parametri ne utiču bitno na zdravlje. Ali u pozadini vremenskih događaja, naročito kada su promene u pitanju, prodori hladnih talasa, ne utiču meteorološki parametri već se u pozadini nalaze naelektrisanje atmosfersko i magnetno polje. Mi to ne vidimo, pa krivimo vreme. Glavobolja dolazi od poremećaja magnetnog polja Zemlje i naelektrisanih čestica. Mi imamo elektromagnetno polje, poremećaj elektromagnetnog polja Zemlje stvara u našem telu mikrostruje. Te mikrostruje proizvode glavobolje, poremećaj rada srca i druge probleme. A uzročnik poremećaja elektromagnetnog polja na Zemlji jeste aktivnost Sunca, kada sunce emituje jako naelektrisanje ka Zemlji, u vidu sunčanog vetra koji je praćeno jakim magnetnim poljem, onda dolazi do magnetne bure na zemlji”, objašnjava Nedeljko Todorović.

Dejana Ivanović, Politika

DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA za zimu 2013-2014.

Najhladniji period ove zime biće u januaru, kada se očekuje temperatura od šest stepeni Celzijusa ispod nule, saopštio je  RHMZ. Generalno, očekuje se da će zima 2013/2014. godine u većem delu Srbije imati prosečne klimatske karakteristike.Saopštenje RHMZ pod naslovom KLIMATSKI IZGLEDI ZA SRBIJU ZA ZIMSKU SEZONU 2013/2014. prenosimo u celosti:

"Očekuje se da će zima 2013/2014. godine u većem delu Srbije imati prosečne klimatske karakteristike. Najhladniji period bi bio u toku januara, a cele zime će biti izražena smena hladnih i toplih perioda.
Predviđa se da će srednja zimska temperatura vazduha imati prosečne vrednosti  (oд -1ºС do +5ºС u nižim predelima, a od -6ºС do +1ºС u planinskim predelima).
Količina padavina u toku nastupajuće zime zadržaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima od 90 mm na severu Panonske nizije do 140 mm na jugozapadu Srbije, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje lokalno i do 240 mm.
Predviđa se da će tokom decembra, januara i februara broj mraznih dana, sa minimalnom  temperaturom  vazduha ispod  0ºС, iznositi od 54 do 72 (u Beogradu oko 50), a u brdovito-planinskim predelima oko 80 dana.
Broj ledenih dana (sa maksimalnom temperaturom vazduha ispod 0ºС) u Beogradu iznosiće oko 15,  u ostalim delovima Srbije kretaće se od 14 do 30, a u brdovito-planinskim predelima oko 40 dana."

Zima 2013/2014. će ipak biti uobičajena?


Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, izjavio je da će zima ove godine u Srbiji biti uobičajena, istakavši da ne postoji pouzdana metodologija, kojom bi se argumentovali medijski napisi o najavljenoj veoma oštroj zimi.

Prema njegovim rečima, svake godine iz evropskih meteoroloških centara dođe informacija o predstojećoj jakoj zimi u regionu Srbije i Evropi, ali ne postoji pouzdana metodologija kojom bi se to argumentovano tvrdilo.

"Po mojim analizama, u našem regionu svake tri ili četiri godine je nešto malo jača zima, zatim svakih sedam do osam godina, a najjača je na svake 22 godine. Sudeći po razvoju prethodnih 20-ak godina, ova zima će biti uobičajena", reko je Todorović.

On je podsetio da je nešto jača zima bila 2005. i u feburaru 2012. godine, dok je prethodna bila relativno blaga.

"Prema faktoru verovatnoće, statističkoj analizi i povratnom periodu vremenskih prilika, najverovatnije je da će zima biti uobičajena i ne izuzetno jaka, kao što to mediji prenose", rekao je Todorović novinarima na obeležavanju Dana Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
FEBRUAR 2014: Srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6.7ºS.

Srednja količina padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja februarska količina padavina iznosiće oko 34 mm.


MART 2014: Prosečno hladan i vlažan mart.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 3.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.8ºS.

Srednja martovska količina padavina će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom marta iznosiće oko 42 mm.

vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza
vremenska prognoza

12 komentara:

Анониман,  петак, 02. септембар 2011. 12.42.00 GMT+2  

kako stupiti u kontakt sa vama. treba mi mail ili kontakt tel. zbog neke saradnje sa vama

Анониман,  среда, 04. септембар 2013. 21.46.00 GMT+2  

Molim za prognozu za decembar 2013. zbog puta kolima iz Bgd za Milano, IT za božićne praznike, oko 23.12.13.

Анониман,  четвртак, 10. октобар 2013. 11.40.00 GMT+2  

Ovim iz RHMZ svake godine stoji ista prognoza, samo promene srednje najnize i srednje najvise temperature SVAKE GODINE. Svake godine za svaki mesec kazu da ce biti prosecno hladan prosecne padavine...

Анониман,  уторак, 29. октобар 2013. 16.43.00 GMT+1  

ovako,samo me zanima kada ce po vasem misljenju biti prvi snijeg,pitam za grad sarajevo,neki govore sredinom novembra,pa me zanima jel to tačno,ili ce ga biti pocetkom novembra?unaprijed hvala....

Markos четвртак, 31. октобар 2013. 22.51.00 GMT+1  

Izmedju 10. i 25. novembra predvidja se hladnije vreme s cescom pojavom kise, dok je pocetkom trece dekade ovog meseca moguca susnezica ili sneg. Jutarnje temperature iznosice od nula do 6 stepeni, a 22. i 23. novembra bice i minus dva stepena.

Анониман,  субота, 18. јануар 2014. 20.49.00 GMT+1  

Da li će biti šanse da se krajem januara i pocetkom februara formira snezni pokrivac bar oko 20cm, kad ce sneg padati i koliko ce se cm snega formirati. Jer po danasnjoj prognozi accuweather-a ce se formirati 44.5cm a maximalne dnevne temperature ce biti oko -3... Prognoze su vam odlicne i detaljne, baš kako treba!!!

Анониман,  понедељак, 20. јануар 2014. 18.51.00 GMT+1  

mogu samo da nedeljku kazem reci hvala na isrcpnom prikazu prognoze

Анониман,  субота, 25. јануар 2014. 16.17.00 GMT+1  

Pozz svima
Mene interesuje kakvo će biti leto... zbog letovanja

Анониман,  уторак, 25. фебруар 2014. 09.40.00 GMT+1  

Možete li požuriti sa prognozom za leto 2014. godine?

Pozdrav!

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP