Koliko silikonske grudi traju?

Ne očekujte da vam implanti u grudima traju do kraja života. Čak 1 od 5 žena, koja je ugradila silikone iz estetskih razloga, mora da ih ukloni za manje od 10 godina.

  Taj period je još manji kod dama koje su ih ugradile nakon oboljevanja od raka dojke.

Ovo nije prvi put da FDA (US Food and Drug Administration) upozorava na silikone. Ona insistira na tome da su implanti sigurni samo dok su pacijentkinje svesne da oni sa sobom nose i brojne komplikacije.

"Što duže imate silikone, veća je verovatnoća da ćete imati i neku vrstu komplikacija,” kaže direktor FDA Džef Šuren. On dodaje da bi žene sa implantima morale redovno da idu na kontrole koje treba da sadrže i ultrazvuk i skeniranje, kako bi se utvrdilo da je sa implantima sve u redu.

Plastični hirurzi tvrde da se sve pacijentkinje obaveštavaju o mogućim rizicima pre zahvata, ali da one ne odustaju.

FDA je još 1992. godine odbacila tip implanta sa silikonskim gelom plašeći se da on može uzrokovati rak, lupus i još mnogo drugih bolesti. Ali kada su istraživači odbacili skoro sve “optužbe”, ovi implanti su se vratili na tržište 2006. godine.

Operacija grudi je najpopularniji estetski zahvat u SAD, sa 300.000 operisanih žena godišnje. Implanti sa silikonskim gelom su najpopularnija vrsta.

Prema podacima koje je istražila FDA od 20 – 40% pacijentkinja sa implantima mora da ode na još jednu operaciju za manje od 10 godina, radi rekonstrukcije.

Broj dama koje opet idu pod nož je još većih ako su silikone stavile usled odstranjivanja dojki zbog raka.

Najčešći problem je maramica oko silikona koja se vremenom stvrdne i stvara bolove. Ostali problemi su raspadanje silikona, boranje, i promena oblika.
(B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP