Evro se raspada!

Valuta Evropske unije biće podeljena na dva dela: na bogate i siromašne države. To će se odraziti i na Srbiju

Evro je u najvećoj krizi od svog postanka. Rasulo koje vlada u pojedinim zemljama članicama evrozone moglo bi da prouzrokuje raspad evropske valute. Strani mediji tvrde da će podela biti na periferni evro, koji bi koristile siromašnije zemlje, i centralni evro, za bogatije članice. Vrednost monete za siromašne bila bi čak tri puta manja od evra za bogate države.

Svetski analitičari upozoravaju da bi efekat sve gore dužničke krize u Grčkoj mogao da ima katastrofalne posledice po svetsku ekonomiju. Ovo je bila i tema vanrednog sastanka čelnika EU u Briselu. Domaćih stručnjaci smatraju da će kolaps evra uticati na građane u Srbije. Ekonomista Milan Kovačević kaže da će se kriza u Evropi nepovoljno odraziti i na naše tržište.

- Svakako bi bilo dobro da u Evropskoj uniji cvetaju ruže, jer bi tada i nama bilo bolje. Ukoliko dođe do velikog pada evra, to će se pre svega odraziti na izvoz, a samim tim i na džep građana. Zemlje koje su u krizi baviće se samo sobom, pa bi moglo doći do otežanog dobijanja kredita i smanjenja investicija i izvoza - smatra Kovačević.

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da niko ne može da pretpostavi šta će biti sa evrom za nekoliko godina.
- U Srbiji će se posledice krize osetiti manje nego u većini evropskih zemalja, jer je kod nas spoljni dug znatno manji nego kod njih - kaže Zdravković.
(Kurir)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP