Goran Hadžić uhapšen

Uhapšen preostali haški begunac Goran Hadžić, nakon sedam godina skrivanja. Uhapšen je na Fruškoj gori u šumi, na putu između dva objekta. Nakon hapšenja prebačen je u pritvor u Beogradu.

Prema saznanjima B92 uhapšen je u blizini sela Krušedol na putu u šumi između dva objekta. Imao je identitet koji je koristio a u trenutku hapšenja bio je bez brade. Hapšenje Hadžića potvrdio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Boris Tadić, koji je rekao da je Hadžića uhapsila BIA, jutros u 08.24 na Fruškoj gori.

Mediji su još u ponedeljak, 18. jula, spekulisali da je Hadžić uhapšen na tom mestu, ali su tada zvaničnici to demantovali.

Podsetimo, nakon hapšenja ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, 26. maja u Srbiji, Goran Hadžić ostao je jedini haški begunac čije izručenje Hagu se zahtevalo od Srbije.

Poslednjih dana u javnosti su se čule vesti da je Hadžić uhapšen ali je to ubrzo iz državnog vrha demantovano, uz uveravanja da se intenzivno radi na hapšenju poslednjeg haškog begunca kao i da su sve aktivnosti države usmerene na njegovo pronalaženja.

Advokat Toma Fila rekao je za B92 da će procedura njegovog izručenja Haškom tribunalu teći kao i u slučaju Ratka Mladića i da cela procedura može da traje do sedam dana.

Ono što sada sledi je to da će Hadžiću najpre kod istražnog sudije biti pročitana optužnica, a nakon toga će posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu doneti odluku da li su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Prema proceduri ekstradicionog postupka predviđenoj Zakonom o saradnji s Haškim tribunalom, rok za podnošenje žalbe na rešenje istražnog sudije o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Ratka Mladića tribunalu je tri dana, a o žalbi odlučuje tročlano vanraspravno veće suda u roku od tri
dana.

Prema proceduri, ministarka pravde potpisuje izručenje kada se ispune svi uslovi za to.
Ko je Goran Hadžić

Haško tužilaštvo navodi da je Hadžić imao efektivnu kontrolu nad pripadnicima srpske milicije i srpske nacionalne bezbednosti u bivšoj SAO Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, koje se zajedno sa TO, bivšom JNA i paravojnim formacijama Vojislava Šešelja i Željka Ražnatovića iz Srbije smatraju odgovornim za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj.

Goran Hadžić tereti se za progon nesrba na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za pokušaj istrebljenja i ubistva "više stotina Hrvata i nesrba", za prisilno zatvaranje i zlostavljanje logoraša u kampovima u Dalju, Erdutu u Hrvatskoj kao i u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji, te za uništavanje i pljačku imovine nesrpskog stanovništva u Istočnoj Slavoniji.

Predsednik Boris Tadić potvrdio je da je uhapšen nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine. Među prvim koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP