I srpski poslodavci idu u zatvor?

Socijalno-ekonomski savet predložio je da se u Srbiji uvede krivična odgovornost za poslodavce koji duže od tri meseca ne isplaćuju radnicima zarade.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je nakon sednice Saveta kazao da je to još uvek na nivou inicijative kao i da tokom javne raspave treba da budu definisani uslovi za uvođenje tog krivičnog dela.

On je kazao da u Srbiji ogroman broj ljudi ne prima zarade redovno, kao i da bi uvođenje krivičnog dela bio jedan od načina da država ne mora svake tri, četiri godina da povezuje radnicima staž.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Antancković je rekao da ideja krivične odgovornisti postoji u mnogim zemljama, ali da, kada je reč o Srbiji, treba uzeti u obzir razloge zbog kojih poslodavac ne isplaćuje zarade, odnosno da li je to možda, zato jer ima prevelika potraživanja od države i drugih subjekata.
Povezivanje staža za 100.000 radnika

Socijalni partneri su istakli da su uglavnom zadovoljni kako se sprovodi socijalni sporazum, potpisan krajem aprila.

Ljajić je kazao da je predloženo da se poveća neoporezivi deo zarade sa 7.310 dinara na 10.000 dinara od oktobra, na šta je Atanacković kazao da u Uniji nisu u potpunosti zadovoljni jer smatraju da minimalna zarada mora biti oslobođena oporezivanja.

Govoreći o sprovođenju sporazuma, Ljajić je kazao da je vlada od početka godine izdvojila 20 milijardi dinara za podsticaje prioritetnih privrednih grana. Do kraja godine, sporazumom je planirano ukupno da se izdvoji oko 35,5 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, iz Fonda za razvoj za pomoć privredi i otvaranje novih radnih mesta je opredeljeno oko osam milijardi dinara od predvidjenih 17,7 milijardi dinara.

Radni staž je povezan za 13.000 radnika, a postupak povezivanja je u toku za još 91.000 radnika, rekao je Ljajić.

Dogovoreno je i da se do septembra definišu mere za smanjenje nelikvidnosti, odnosno rokovi u kojima bi se moralo plaćati dobavljačima, kao i da do kraja avgusta bude završena studija izvodljivosti za otvaranje Razvoje banke, koja bi trebalo da počne da radi do kraja godine.

On je kazao i da predlog zakona o štrajku neće biti uvršten u skupštinsku proceduru, dok se o rešenjima ne usaglase sve strane.

Ministar je kazao i da nisu zadovoljni radom Odbora za reprezentaivnost, tako da je dogovoreno da se donese novi zakon o registraciji i reprezentativnosti na osnovu kojeg će se rasčistiti sindikalna i poslodavačka scena.

Predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta potpisali su danas sporazum o saradnji sa predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srpske.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP