Kosovo: Drama kod Jarinja, kosovski specijalci preuzeli prelaz ka Srbiji

Specijalne jedinice Kosovske policije Rose zauzele su sinoc administrativni prelaz Brnjak na severu Kosova, dok su ih lokalni Srbi sprečili da preuzmu i obližnji punkt Jarinje.

Specijalne jedinice kosovske policije počele povlačenje sa administrativnog prelaza Jarinje, posle dogovora predstavnika Vlade Srbije i komandanta Kfora. Srbi ostaju na barikadama, a očekuje se dogovor o povlačenju "Rosa" sa prelaza Brnjak. Po naređenju premijera Hašima Tačija, specijalci kosovske policije pokušali su kasno sinoć da prezmu prelaze na severu Kosova.

11.25 - Borislav Stefanović kaže da blokade ostaju dok ne bude dogovoreno kakav će biti sastav osoblja koje će ubuduće raditi na administrativnim prelazima. "Taj sastav ne može biti drugačiji od sastava lokalnog stanovništva", istakao je Stefanović.

11.01 - Postignut dogovor o povlačenju specijalnih jedinica kosovske policije sa prelaza Jarinje. Povlačenje je već počelo, a očekuje se i dogovor o povlačenju sa prelaza Brnjak, javlja izveštač RTS-a Kosta Garić.

09.45 - Kako je jutros javila kosovska televizija, kosovski premijer Hašim Tači naredio je da se na administrativni prelaz jarinje uputi još specijalnih jedinica kosovske policije Rose. ta vest, još nije zvanično potvrđena

09.40 - Stefanović je rekao da je jutros sa generalom Kfora Erhardom Bilerom dogovorena većina elemenata za rešavanje problema nastalog blokadom deonice puta od Leposavića ka Kosovskoj Mitrovici, kod mesta Jarinje.On je za agenciju Tanjug precizirao da je ostalo još nekoliko stvari da se reši i da očekuje da će u skorije vreme takav dogovor biti postignut.
"Nećemo otići odavde dok se situacija ne reši i ne uspostavi pređašnje stanje na administrativnom prelazu Jarinje", rekao je Stefanović.
Upitan o naređenju premijera Kosova da se pošalje još pirpadnika Rosu ka administrativnom prelazu Jarinju Stefanović je rekao da je rešenje moguće i pored toga.
"Samo polako i smireno. I pored tog naređenja rešenje je moguće", naveo je Stefanović.
Kako je ranije izvestila agencija Beta, pregovori Bilera, Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića odvijali su se rano jutros u Leposaviću kod blokade puta koju su postavili SRbi, u znak revolta što je vlada Kosova rasporedila specijalne jedinice kosovske policije- Rose na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.
Nakon razgovora sa Stefanovićem i Bogdanoviće, Biler je ponovo otišao da, kako je rečeno, dogovori detalje sa predstavnicima vlasti Kosova.
Komandant Kfora prethodno je bio na konsultacijama kod premijera Kosova Hašima Tačija, kome je preneo stavove Bogdanovića i Stefanovića, koji su se na Kosovo uputili čim su čuli da je kosovska policija zauzela administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

02:03 - KIM RADIO: "Držite situaciju pod kontrolom, smirujte tenzije. Sve ostalo može samo škoditi ljudima na severu Kosova. Ljudi, raziđite se i idite da spavate", rekao je okupljenima u Rudaru komandant KFOR-a Erhard Biler. "Držite situaciju pod kontrolom, smirujte tenzije. Sve ostalo može samo škoditi ljudima na severu Kosova. Ja želim da razgovaram sa vašim ministrom Bogdanovićem u Leposaviću i najlakši način da tamo dođem je da nastavim pravo. Molim vas da meni i mojim jednicama omogućite slobodu kretanja. Znam da ima nekih ekstremista ovde na severu, ali znam i da ste, generalno, vrlo miroljubiv narod i da ste umorni od poslednjih 11 godina. Ljudi, raziđite se i idite da spavate", rekao je okupljenima u Rudaru komandant KFOR-a Erhard Biler. "ROSA nema šta da traži na severu Kosova. Jednostavno, nisu dobrodošli ovde. Ukoliko neko hoće od administrativnih prelaza da napravi granične prelaze, bojim se da će biti mnogo problema", naveo je gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović. Ovu izjavu je komandant KFOR-a doživeo kao "izjavu za medije" dodajući da po rezoluciji 1244 ima pravo na slobodu kretanja, zajedno sa trupama KFOR-a. Okupljeni Srbi su uzvratili da njihova sloboda kretanja nikada nije bila sporna, ali da "komandant KFOR-a nema pravo da predvodi ROSE". "Mi jesmo umorni, gospodine generale, ali nastavićemo sa nespavanjem i nećemo pustiti ROSE da prođu" ponovio je Milović. Biler je rekao da sutra očekuje potpunu slobodu kretanja na severu Kosova i da će KFOR, ako bude morao, sam "otvoriti puteve".
Dodajući da je za akciju KPS-a saznao večeras, Erhard Biler je rekao da će dalje odluke, u ime KFOR-a, donositi nakon susreta sa ministrom Bogdanovićem u Leposaviću i kasnije procene situacije.

02.01 - Kosovski specijalci nedaleko od prelaza Brnjak, posle kraćeg sukoba, uhapsili četvoricu Srba. Nekoliko stotina Srba sa nekoliko kamiona peska blokiralo put kod Zvečana, naspram vozila kosovskih specijalaca.

01:52 - KIM RADIO: Jedinica specijalnih policijskih snaga KPS se povukla iz Rudara kod Zvečana nakon razgovora komandanta KFOR-a Erharda Bilera sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, potvrdio je u Rudaru za KIM radio general Biler. Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović se poslednjih pola sata nalaze na sastanku sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom. Njihov jedini zahtev je da se sve specijalne jedinice KPS-a momentalno povuku sa severa Kosova.

01.51 - Komandant Kfora Erhard Buhler i lokalni Srbi pregovaraju o rešenju sitacije oko Leposavića.

01.44 - Министар Богдановић позвао међународну заједницу да спречи ескалацију насиља.

01.38 - Bajram Redžepi tvrdi da je Kfor bio obavešten o početku akcije.

01.29 - "Ovo ni u kom slučaju nije akcija Euleksa. U bliskoj saradnji sa Kforom nadgledamo razvoj situacije", rekao portparol Euleksa Nikolas Hoton.

01.20 - Snage Kfora i Euleksa blokirali most u Kosovskoj Mitrovici. Na oko 300 metara od mosta okupilo se 200 Srba. Nema incidenata.

01.15 - Na prelazu Brnjak oko 40 kosovskih specijalaca, kaže Bajram Redžepi.

00.44 - Specijalci kosovske policije u akciju krenuli naoružani i u oklopnim vozilima, javljaju prištinski mediji.




Kosovski premijer Hašim Tači naredio specijalnim jedinicama policije da zauzmu dva prelaza na severu Kosova.

Specijalne jedinice poznate kao "Rose" zauzele su ranije večeras administrativni prelaz Brnjak na severu Kosova, a lokalni Srbi sprečili su preuzimanje obližnjeg punkta, Jarinja.

Srbi sa severa Kosova, koji su se okupili kod Leposavića, napravili su blokadu i sprečili da se kosovske specijalne snage stacioniraju na administrativnom prelazu Jarinje.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović zatražio je od Kfora da se odmah rasporedi između Srbia i kosovske policije.

Situacija napeta. Euleks pokušava da zaustavi kosovsku policiju.

"Ovo je prvi pokušaj kosovskih vlasti da prošire vlast na celu teritoriju Kosova", piše Koha ditore.

Nejasno je kakvu ulogu u ovom trenutku igra Euleks policija, jer kosovski mediji javljaju da su policija EU zaustavila pokušaj kosovske policije da dođe do Zvečana i dalje do prelaza Rudare, nedaleko od Raške.

Srbi sa severa Kosova već su postavili blokadu puta kod Leposavića.

Kosovska policija, kako se čini, namerava da zauzme "celu severnu granicu", uprkos oštrom protivljenju Srba i glasnom negodovanju Euleksa.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bjaram Redžepi je, najavljujući početak operacije, rekao u Prištini da će kosovska policija zauzeti prelate Brnjak i Jarinje, ali i da njegove specijalce u toj nameri, posebno na prilazimu Jarinju, sprečava Euleks.

"Nema koordinacije sa Euleksom. Pokušali smo, ali oni nisu pokazali želju da pomognu" rekao je Redžepi.

Izvor u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju rekao je da su u ponedeljak uveče građani blokirali puteve u Leposaviću, selu Rudare i Zubinom Potoku na severu Kosova.

Jake snage Kfora i Euleksa noćas su blokirale most u Kosovskoj Mitrovici. Na oko 300 metara od mosta okupilo se oko 200 Srba, incidenata nema. Jake snage Kfora su primetne na prilazima gradu.

Izveštač RTKa sa prelaza Brnjak, javio je da za oko sedamdeset pripadnika Policije Kosova stiže pojačanje Kfora.

Srbi kod Leposavića, kako je javio novinar RTK put su blokirali kamiona sa peskom, a doneli su i balvane.

Prema izveštaju RTK, Srbi su kamenicama zasuli i nekoliko vozila Kfora koja su se tu dovezla, nakon čega su se pripadnici Kfora povukli.

Kako saznaje B92, komandant Kfora general Erhard Biler kreno je ka mestu Rudnica, a zbog blokade puta koju su postavili građani severa Kosova između Leposavića i Leška barem jedna specijalnih jedinica KPS-a "Rosa" ne može da prođe.

Izveštač agencije Beta sa severa Kosova javio je da su u toku pregovori lokalnih Srba i predstavnika specijalne policije i da je situacija napeta.

Kako javlja KIM radio, glavni put u Zubinom Potoku blokiran je sa 2 kamiona, a na samom putu trenutno je nekoliko stotina građana. Specijalne jedinice KPS-a "ROSE" pokušale su u ponedeljak uveče da zauzmu administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Nakon vesti o prolasku džipova sa specijalcima, građani Zibinog Potoka i Kosovske Mitrovice izašli su na glavne puteve i blokirali raskrsnice.

KIM radio prenosi i da je situacija vrlo napeta, a u jednom trenutku do ljudi koji stoje na ulici došlo je vozilo KFOR-a koje se nakon nekoliko minuta udaljilo, ispraćeno zvižducima okupljenih.

Prema nezvaničnim informacijama KIM radija, u Rudaru kod Zvečana je došlo do incidenata, a vozila sa pripadnicima specijalnih jedinica policije su nastavila put ka Leposaviću.

Tanjug prenosi da su se u Zubinom Potoku noćas čule i sirene za uzbunu.

List Koha ditore piše da je "ovo prvi pokušaj kosovskih vlasti da prošire vlast na celu teritoriju Kosova". Nejasno je kakvu ulogu u ovom trenutku igra Euleks policija, jer kosovski mediji javljaju da su policija EU zaustavila pokušaj kosovske policije da dođe do Zvečana i dalje do prelaza Rudare, nedaleko od Raške.

"Ovo ni u kom slučaju nije akcija Euleksa. U bliskoj saradnji sa Kforom nadgledamo razvoj situacije", izjavio je portparol Euleksa Nikolas Hoton, a prenosi RTS.

Radio-televizija Kosova prenela je u ponedeljak veče da je kosovska policija počela akciju preuzimanja administrativnih prelaza sa Srbijom po naređenju premijera Kosova Hašima Tačija.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je potvrdio da je kosovska policija večeras preuzela administrativni prelaz Brnjak.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi potvrdio je večeras za prištinsku Televiziju KTV da je počela akcija zauzimanja prelaza Jarinje i Brnjak, na severu Kosova.

Izveštači Radiotelevizije Kosova sa lica mesta potvrdili su da su specijalne policijske jedinice Rose u ponedeljak uveče preuzele prelaz Brnjak, da su u blizini prelaza Jarinje, ali da put blokiraju četiri kamiona sa peskom i grupa lokalnih Srba.

Za te prelaze bila je odgovorna carina Euleksa, a na njima su radili i Srbi koji su zaposleni u policiji Kosova.

Zamenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je da je akcija preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak legitimni akt koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme i da to nije akcija protiv gradjana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova.

Upitan da li se akcija vodi u koordinaciji sa medjunarodnim institucijama na Kosovu, Kuči je za RTK izjavio da "Vlada Kosova uvek koordinira svoje aktivnosti sa međunarodnim predstavnicima, jer je međunarodna zajednica priznala Kosovo kao jedinstvenu i celovitu
državu".

"U ovoj aktivnosti verujem da je došlo do koordinacije sa Euleksom i Kforom dok institucije Kosova ostvaruju svoje ustavne funkcije", kazao je Kuči.

U Euleksu je međutim rečeno da su od predstavnika medija saznali za akciju kosovskih specijalnih jedinica Rosa, da još ne mogu ništa da kažu, ali da će se uskoro oglasiti.

Građani srpske nacionalnosti sa severa Kosova, koji su se okupili u ponedeljak kod Leposavića, napravili su blokadu i sprečili da se kosovske specijalne snage stacioniraju na administrativnom prelazu Jarinje.

Nešto ranije je stigla i vest da je premijer Kosova Hašim Tači smenio generalnog direktora policije Kosova Rešata Malićija, što je potvrđeno večeras iz Vlade Kosova.

Podsetimo, Vlada Kosova je u sredu donela odluku da zabrani uvoz robe iz Srbije. Priština je navela je da odluka predstavlja odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju.


Bogdanović: Čemu pregovori?
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je međunarodnu zajednicu da spreči eskalaciju nasilja na severu Kosova i Metohije.
Bogdanović je ocenio da je simptomatično da akciju KPS prate i specijalne jedinice Euleksa, što ukazuje da je to sinhronizovana akcija. On je dodao da, uprkos celovečerenjem nastojanju, nije uspeo da putem telefona dobije ikoga iz Euleksa.
"Posle svega , postavlja se pitanje čemu razgovori, pregovori", dodao je ministar za Kosovi i Metohiju, upozorivši da ovakva situacija može dovetsi u opasnost pregovore Beograda i Prištine, rezultirati njihovim prekidom.
(Radio KIM, RTS, Mondo, B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP