Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Putovanje kroz vreme ipak nije moguće

Einstein je ipak bio u pravu! Ništa ne može putovati brže od Sunčeve svjetlosti. Proizlazi to iz eksperimenta hongkonških fizičara koji su dokazali da pojedinačni foton podleže Einsteinovom zakonu o brzini svetlosti.

Pre desetak godina naucnici su, naime, otkrili kako širenje optičkih pulseva kroz određene medije može nadmašiti brzinu svetlosti. Kasnije se pokazalo da je bila reč o optičkoj varci, no i dalje se verovalo da bi pojedinačni foton, svetlosna jedinica, mogao putovati brže od svetlosti što je potpirivalo ideju o mogućnosti putovanja kroz vreme.

Fizičar Du Shengwang verovao je, ipak, u Einsteina. Njegov tim na hongkonškom Univerzitetu nauke i tehnologije testirao je brzinu pojedinačnog fotona što je rezultiralo dokazom da ništa ne može putovati brže od svetlosti. Tako su potvrdili zakonitost A. Einsteina da se efekt ne može dogoditi pre nego što se dogodi ono što ga prouzroči.

'Dokazom da pojedinačni foton ne može nadmašiti brzinu svetlosti konačno smo zaključili debatu o pravoj brzini informacija koju prenosi pojedinačni foton', kazao je Du Shengwang. (Agencija VLM)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP