Guča 2011: Program festivala

Najveći muzički festival trube u svetu, Guča, 51. izdanje ima od 8. do 14. avgusta u Dragačevu, gde će se u autentičnoj atmosferi poštavaoci "njenog veličanstva trube" podsetiti srpske tradicije i upoznati sa njom iz godine u godinu sve brojnije goste iz sveta.



Guča je jedan od dokaza srpske tradicije i pored muzičkog dela festivala, obeležavaju je svake godine kulturno-umetnički programi, etnološki i istorijski sadržaji - izložbe, takmičenja u tradicionalnim veštinama... Centralni dogadjaj je Sabor trubača u kojem kroz predtakmičenja prodje oko 100 srpskih orkestara, da bi u finalnom programu "zvuk odmerilo" oko 40 najboljih seniorskih, omladinskih i pionirskih orkestara.



Podsećanja i poredjenja radi, na prvom Saboru učestvovala su samo četiri orkestra iz Dragačeva, ostalo je deo istorije i tradicije u kojoj uživa, prema prošlogodišnjim podacima, više od pola miliona ljudi. Nijedne, pa ni ove godine, neće izostati propratni programi tipa venčanja u saborskom ambijentu, gošćenja specijalitetima srpske kuhinje serviranim u otvorenim domovima i saborskim šatrama, medju kojima posebno mesto zauzimaju čuveni svadbarski kupus i neizbežna šljivovica.

Kako zvuči truba u izvodjenju srpskih majstora krenuće ovih dana da se uvere zainteresovani za muziku i zabavu iz Beograda, Zaječara, Aranđelovca, Kragujevca, Novog Sada... Organizovani odlazak na Sabor sa različitih srpskih destinacija izostao je i ove godine, turističke organizacije Srbije i Beograda nisu se, kako je potvrdjeno Tanjugu, bavile Gučom na taj način, kao ni agencije.



Imajući u vidu podatak da su posetioci festivala većinom mladi ljudi, odlazak i provod u sopstvenoj režija im ne pada teško, pa podaci iz Zaječara potvrdjuju da će i ove godine u Guču zaljubljenici u trubu, možda još više u atmosferu, otputovati sopstvenim automobilima vodjeni pričama o jedinstvenosti dogadjaja.

Na Saboru svake godine iz Arandjelovca bude oko 1.000 posetilaca, koji, takodje, stižu u sopstvenom aranžmanu, s obzirom da se nijedna turistička agencija u gradu do sada nije bavila organizovanim prevozom putnika do Guče. Tako je i ove godine. Jedini organizovani prevoz godinama unazad, pa i ove, ima KUD "Elektroporcelan", koje na festivalu trube istakne svoj transparent. Praksa govori i da neke arandjelovačke firme u vreme trajanja Sabora vode svoje poslovne partnere da uživaju muzici i zabavi. Kragujevčanima koji žele da posete "srpski karneval", ostaje mogućnost da se sami organizuju i iznajme autobus, ili da putuju svojim automobilima.

"Imamo redovnu autobusku liniju do Čačka, koji je od Kragujevca udaljen 60-ak kilometara, i mogućnost iznajmljivanja autobusa čija je cena za jedan dan oko 28.000 dinara", izjavio je Tanjugu šef saobraćaja u "Autosaobraćaju" Milovan Pavlović. Pavlović veruje da će i ove godine biti uvedene vanredne autobuske linije i dodaje da je cena karte u jednom pravcu 375 dinara.

Kada je reč o Novom Sadu, svega nekoliko turističkih agencija vodi ljubitelje narodnog melosa u Guču, a medju njima godinama se ističe "Kosmopolit". Za 51. Sabor, kako je rečeno Tanjugu u toj agenciji, u ponudi su dva aranžmana. Jednodnevni izlet, 13. ili 14. avgusta, staje 2.500, a dvodnevni, s polaskom 13. avgusta, košta 3.000 dinara uz doplatu za smeštaj koji pronalazi organizator.

Polasci 13. i 14. avgusta u šest ujutro iz Novog Sada su zagarantovani, a da li će se koristiti autobus ili kombi zavisiće od broja prijavljenih putnika. U Guču, po tradiciji, vodi i agencija "Magelan", ali je sadašnji polazak još pod velikim znakom pitanja. Do početka festivala ostalo je još pet dana tokom kojih će zaintresovani za tu vrstu muzike i zabave odlučiti kako stići do Guče, neki od njih vodjeni i rečima čuvenog džez trubača i kompozitora Majlsa Dejvisa: "Ja nisam ni znao da truba može da se svira na taj način".
(Tanjug)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP