Kakoda da izaberete kompjuter, mobilni telefon, TV...

Kako u moru tehničkih uređaja koji se nude na tržištu, odabrati najbolji kompjuter, televizor, mobilni telefon, digitalni foto aparat, uredjaj za navigaciju? Da li je cena garant kvaliteta?
Kompjuter
Pravi je izazov snaći se u moru gigabajta, megabajta, gigaherca, matičnih ploča, hard diskova i grafičkih karti kada se krene u kupovinu novog računara. U takvoj situaciji je, zbog toga, uvek najbolje rešenje - ne zamarati se tehničkim karakteristikama koje malo potrošača razume i posavetovati se sa dobronamernim i iskusnim prodavcem.
Njihov savet ostao je isti - usaglasiti potrebe sa konfiguracijom. To znači da, ukoliko je nekom potreban računar za surfovanje Internetom i gledanje filmova, ne mora da kupuje veoma jaku i skupu "mašinu". Zato, uvek treba objasniti trgovcu za šta će se računar koristiti kako bi vas posavetovao.
Kada se odabere konfiguracija, sledeći korak, ukoliko se ne kupuje laptop, jeste monitor. Katodna cev je otišla u istoriju, a kvalitetni "tanki" ekrani mogu da se kupe i za stotinak evra. Njihova cena, osim toga, stalno opada, pa više nisu luksuz, već mudra investicija u komfor i kvalitetniju sliku.
Sledeći korak je o operativni sistem. Valja dobro pogledati ponude, obići radnje, sajtove ili se informisati preko reklamnih kataloga, jer mnogi trgovci uz pojedine kompjutere poklanjaju operativne sisteme, ali ih i prodaju. Ukoliko zaobiđemo varijantu instaliranja nelegalnog softvera ili kupovinu "vindousa" za 100 dinara kod "pirata", najbezbednije je kupiti legalan softver. Uredno se dobijaju pakovanje sa instalacionim diskom i uputstva, a uvek postoji i mogućnost da prodavac instalira operativni sistem.


Mobilni telefon
Slični savet prodavci upućuju i onima koji bi da kupe nov mobilni telefon. U poplavi različitih modela - klizni, kompaktni, sa ekranom osetljivim na dodir, najpre treba razmisliti za šta će se telefon prvenstveno koristiti.

Trebalo bi obratiti pažnju na veličinu i raspored tastera i izgled menija kako bi telefon bio praktičan za upotrebu. Neće svakome prijati telefoni sa kompjuterskom tastaturom čiji su tasteri manji, kao što nije malo ni onih koji nikako ne mogu da se naviknu na telefone koji imaju ekrane osetljive na dodir.
Recept za uštedu je i taj što treba znati da čak i najjednostavniji i najjeftiniji telefoni imaju opcije koje se koriste u 99 odsto slučajeva - pozivanje, slanje poruka, alarm, kalendar, pa i kameru. Kako je slušanje muzike na mobilnom telefonu sve popularnije valjalo bi izabrati i memorijsku karticu od jednog ili dva gigabajta, što pošteđuje uglavnom mlađe korisnike kupovine i nošenja mp3 plejera.


Televizor
Katodne cevi su definitivno otišle u istoriju, ponovo potvrđuju trgovci, a sve više kupaca se odlučuje za LCD televizore. Lepši dizajn, manje dimenzije i bolji kvalitet slike, glavne su prednosti "tankih" ekrana, dok su na strani starih jedino niže cene.
Ono što je i u ovom slučaju najbitnije je kako pravilno izabrati. Šta je to plazma, a šta LCD televizor? Uvek je korisno za savet pitati servisere.
"Ukoliko zanemarimo razlike u tehničkim karakteristikama i sastavu ekrana, koje potrošači često ne razumeju, najvažnije je objasniti kupcima da LCD televizori troše mnogo manje električne energije nego plazme. Osim toga, duže traju, a i zbog gušćeg rasporeda elemenata sa LCD tehnologijom se na manjoj površini mogu dobiti veće rezolucije slike", objašnjavaju serviseri za "Potrošač", dodajući da je tehnološki napredak na strani LCD televizora i da je, zbog toga, njihov razvitak perspektivniji.
Oni kažu i da su takvi aparati veoma dobrog kvaliteta i da mogu da podnesu oko 100.000 radnih sati, što je, kako ističu, oko 15 godina, kao i da na našem tržištu ima LCD televizora svih poznatih proizvođača.


Digitalni fotoaparat
Jedina mana "digitalaca" u poređenju sa nekadašnjim fotoaparatima sa filmovima je što imaju bateriju koja se brzo troši. Zato je savet prodavaca i servisera da se ekran digitalnog aparata isključuje kad god nije neophodan jer upravo on troši najviše energije iz baterije. Isplativije je, zbog toga, kupiti punjač i baterije nego ih stalno menjati. Iako u startu može biti potrebno hiljadu ili dve dinara, ostvariće se ušteda na duže staze.
Pre kupovine trebalo bi odgovoriti i na pitanje u koje svrhe će se koristiti aparat. Nije neophodno kupovati skup, profesionalni uređaj ukoliko će služiti jedino za fotografisanje na letovanjima. Jednostavno, pravilo glasi - što više piksela to bolji kvalitet i veličina fotografije kada je prebacite na računar.


Uređaj za navigaciju
Papirna autokarta već je zaboravljena, pa je sve više vozača koji se odlučuju za donedavno nepoznat uređaj sa malim ekranom. Prikačen za šoferšajbnu, "mini kompjuter" vodi do odredišta.
GPS uređaji, odnosno uređaji za navigaciju, danas umnogome olakšavaju svako putovanje, naročito nepoznatim predelima. Na tržištu ima mnoštvo marki različitih proizvođača, pa se postavlja pitanje kako izabrati. Uređaji malo poznatog proizvođača iz Kine ili neke druge zemlje Dalekog istoka su najjeftiniji i najtraženiji. Ali, razlike između ovih i skupljih uređaja poznatih brendova su brojne.
Zato se najpre valja raspitati da li pored standardne evropske, uređaj ima i mapu Srbije. To je najčešće slučaj, ali provera nikada ne može da škodi.
Prodavci kažu da neki imaju samo mapu Srbije, drugi jedino Istočne Evrope, a treći celog Starog kontinenta. U skuplje modele mnogi proizvođači su dodali i druge korisne aplikacije, poput plejera, rečnika, pa i digitrona. A kako većini vozača te funkcije nikada neće biti potrebne, recept za uštedu je jasan - ukoliko neko često putuje i to nepoznatim drumovima, valjalo bi da se odluči za uređaje kojima je navigacija jedina funkcija. Jeftiniji su.
(Mondo)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP