Računi Pinka u blokadi već pet dana

Uprkos tvrdnjama čelnih ljudi sa Televizije Pink da su im reklamni blokovi stoprocentno popunjeni, te da im je zbog toga ukidanje reklamiranja hrvatskog turizma potez kojim neće izgubiti, činjenica je da su računi Televizije Pink u blokadi.

Preduzeću za informisanje i marketing Pink internešenel kompani, koje je u vlasništvu biznismena Željka Mitrovića, blokiran je račun od 2. avgusta. Prema podacima Narodne banke Srbije, ova firma duguje oko 12,2 miliona dinara, a u proteklih dvanaest meseci račun je bio blokiran ukupno 116 dana.

Ostale Mitrovićeve firme Er pink, Pink films internešenel studios i Pink šoping, u kojoj udeo ima Pink internešenel kompani, nisu u blokadi.

Nedavno je odblokiran račun i firmi Pink didžital sistems, koja je, prema NBS, bila blokirana od 28. juna do 18. jula, a ukupno 36 dana u poslednjih 12 meseci.

Ovo je samo početak Mitrovićevog “rata“. U ponedeljak će se flota “Pinkovih“ advokata uputiti na pet različitih destinacija kako bi se rešilo pitanje jahte.

Željko Mitrović je, naime, izdao nalog da se u ponedeljak, tokom dana, svih pet aviona kompanije Air Pink sa advokatskim timovima zaputi na pet različitih lokacija; u Brisel, Strazbur, Berlin, London i Hrvatsku.

“To će biti odredišta na koja će Mitrovićevi advokati odneti obimnu dokumentaciju o selektivnom sprovođenju hrvatskih propisa, nezakonitom poslovanju carinskih organa Republike Hrvatske i dokumentaciju kojom će se nedvosmisleno ukazati na korupciju unutar različitih institucija. Advokati su bili prinuđeni da dokumentaciju ne šalju elektronskim putem, već da u ličnom kontaktu sa nadležnim u različitim međunarodnim institucijama, obrazlože i pojasne istu”, piše u saopštenju koje je juče poslao Željko Mitrović.

Paralelno, na svim Pinkovim kanalima se više ne mogu čuti prelepe balade Olivera Dragojevića, Džibonija, Nine Badrić i drugih hrvatskih pevača, a sledeće nedelje će se znati sudbina hrvatskih pevača koji su potpisali za Pinkovu muzičku kuću City records.




Mitrović: Jahta će ih skupo koštati

Vlasnik kompanije Pink Željko Mitrović počeo je nekakvu vrstu privatnog rata s Hrvatskom, nakon što je tamošnja carina odlučila da proda njegovu jahtu koja je zaplenjena prošle godine. Mitrović i njegov tim od pet advokata smatraju da bitka za jahtu još nije izgubljena, jer se tim problemom sada bave i međunarodne institucije.

Podsećanja radi, Mitrović je pre nekoliko dana zabranio reklamiranje hrvatskog turizma, hrvatske estrade i kinematografije na svim stanicama koje on poseduje.

Iako su mnogi pevači iz Hrvatske koji uveliko sarađuju s Televizijom „Pink“ podržali stav vlasnika televizije, medijski stručnjaci smatraju da je ovakvo ponašanje prilično ishitreno i bespotrebno.

Aleksandar Stanković, jedan od vodećih hrvatskih voditelja, koji je na HRT dugi niz godina autor jedne od najgledanijih političkih emisija „Nedeljom u dva“, ne smatra da je Željko Mitrović odbarao najbolji poslovni korak.

„Nisam toliko upućen u situaciju s jahtom i ne bih u to ulazio previše. Željko je možda u pravu, i ako jeste, pravdu će svakako ostvariti na sudu. Taj deo priče neka sud rešava. Kada je u pitanju zabrana hrvatskog sadržaja, čak i da jeste sto posto u pravu, mislim da ne bi trebalo mešati posao i privatna zadovoljstva. Kao vlasnik Pinka, on bi trebalo da bude potpuno ograđen od svih stvari koje mu se dešavaju u privatnom životu. Kakva god on isksutva imao s Hrvatima, Poljacima, Mađarima... pa i sa samim Srbima, ne bi trebalo da se odražava na posao niti bi hrvatski pevači trebalo da snose posledice niti bilo ko drugi u sličnoj situaciji. U okviru problematike, baš sam se zapitao da li to znači da će on, ukoliko bude imao sličnih problema u Srbiji, srpskim umetnicima zabraniti da se pojave na televiziji. Po meni je to, iskreno, notorna idiotarija“, smatra Aleksandar.

U domenu medija i razmene kulture, tržište između Srbije i Hrvatske je možda tek počelo da širom otvara vrata, i možda bi ovaj Mitrovićev radikalan potez mogao uticati na saradnju i unazaditi spregu ove dve zemlje.

Pitanje ukidanja hrvatskih izvođača na Televiziji Pink pokrenulo je još neke debate, a najglasnije se čuje ona kojom se tvrdi da srpski umetnici u Hrvatskoj ne uživaju isti tretman kao hrvatski umetnici u Srbiji.

„Kao što su srpski filmovi gledaniji u Hrvatskoj od domaćih, tako su i hrvatski pevači popularniji u Srbiji od srpskih izvođača. Čast izuzecima kao što su Balašević, Joksimović... Mogu ih izbrojati na prstima jedne ruke. Mislim da tu u najvećem delu nema zle namere, već je jednostavno tako. Srbiju očito više zanimaju „Magazin“ i Severina nego nas srpski pevači. Samo to je razog“, zaključuje Aleksandar Stanković i ističe da su nacionalističke priče suvišne.
Izvor: Blic

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP