Zemlja je imala dva meseca?

Sudeći po novoj naučnoj teoriji Zemlja je u svojoj prošlosti imala dva meseca, jedan koji je dan danas obasjava i jedan manji koji se nalazio u njegovoj blizini.

Naučnici veruju da je sudar dva meseca stvorio velika uzvišenja na zadnjoj strani postojećeg meseca, pošto postoje velike razlike između njegove strane okrenute Zemlji i strane koja se ne može opaziti.

Dok je nama vidljiva strana relativno niska i ravna, druga strana poseduje znatna uzvišenja i deblju koru.

Naučna zajednica nudila je brojne teorije koje bi taj nedostatak smetrije objasnile. Jedna od teorija smatra da su gravitacione sile izmenile topografiju Meseca.

Međutim nova teorija bazirana je na modelu „masivnog udara“ koja bi mogla da objasni novo stvaranje Meseca.

Brojni stručnjaci veruju da se objekat veličine Marsa sudario sa Zemljom i tom prilikom su novnonastali fragmenti sudara privučeni Mesečevom gravitacijom. „Drugi“ mesec nastao je tim udarom i zadržao se u orbiti desetinama miliona godina.

Dva meseca sudarila su se relativnom malom brzinom, sudeći po rezultatima objavljenim u žurnalu „Nature“.

Ovakvi sudari slabog intenziteta ne stvaraju kratere i topljenje površine već se od sudara dveju površina obrazuje novi sloj tvrde kore.

Ovakav sudar mogi bi da obrazuje planinski predeo koji se nalazi na udaljenoj strani Meseca. „Činjenica da se dve strane Meseca toliko razlikuju predstavljala je veliku enigmu za naučnike, možda podjednako kao i samo poreklo Meseca. Vrlo je moguće da je sam sudar koji je stvorio Mesec obrazovao i brojna druga, manja, tela od kojih se jedno sudarilo sa njim i stvorilo ove čudne predele. Ovo je samo jedan od brojnih scenarija za koje još nemamo tačna objašnjenja “, izjavio je profesor Frencis Nimo, jedan od pobornika teorije o gravitacionim silama.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP