Da li će na Vaskrs 2036. nestati jedan kontinent?

Dvadeset miliona tona težak asteroid trenutno juri svemirom brzinom 36.800 kilometara na sat i na putu je sudara sa Zemljom. Sva sreća, NASA ima 25 godina u sprečavanju katastrofičnog scenarija.

Ranije ove godine mnogi svetski mediji upozoravali su na 'asteroid sudnjeg dana'. Nazvan 'ubica kontinenata', Apophis je zastrašujuća gromada kamena obima 250 metara i teška 20 miliona tona. Njegov sastav su led, kamen i prašina, a prožet je kraterima.

Mnogi od nas bi, još za naših života, mogli biti svedoci scenarija apokalipse, koji bi se mogao dogoditi kroz 25 godina, no to nije jedini scenario, odnosno, postoji i pozitivniji. Razlika između dva je u tome što je ovaj pozitivniji s daleko većim izgledima da se dogodi.

Pozitivni scenarij, koji je izgledniji, kaže da će Apophis proleteti pored Zemlje 2029. godine relativno blizu te da je to poslednji put da ćemo ga vidjeti.

Negativni scenario kaže da ukoliko Apophis prilikom preleta prođe kroz vrlo uzak dio svemira, kojeg naucnici zovu 'ključanica' i koji bi zbog delovanja gravitacionog polja sa Zemlje promenio njegovu putanju, onda nas čeka crni scenario. Ukoliko se to dogodi, onda će 13. aprila 2036. godine Apophis pasti na Zemlju i možda uništiti jedan od kontinenata na Zemlji.

Apokaliptične vizije poput ove naterale su NASA-u da osnuje NEO program (Near Earth Object) 1998. godine, s naredbom američke vlade da otkriju 90 posto veliki svemirskih tela, koja mogu zapretiti Zemlji unutar 10 godina. NASA-i je trebalo 13 godina za to, a prošlog meseca napokon su ostvarili zadani cilj i identifikovali 911 od 981 asteroida većeg od jednog kilometra.

Iz NASA-e priznaju kako i dalje postoje asteroidi veličine između 100 metara i jednog kilometra te oko milijarda još manjih asteroida, koji bi mogli pasti na Zemlju, prenosi Dnevnik.hr.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP