Dolazi revolucionaran Appleov TV

Pitanje koje treba postaviti oko Appleovog televizora nije hoće li ga napraviti, već kada će ga Apple predstaviti, objavili su u New York Timesu pozivajući se neimenovane izvore povezane s ovom kompanijom.

'To je siguran proizvod', rekao je jedan delatnik Applea novinaru NY Timesa, a prema istim informacijama Jobs je počeo raditi na televizoru još pre četiri godine, nakon predstavljanja Apple TV-a – set top boxa koji na TV-u prikazuje sadržaj s iTunesa.

U biografiji Stevea Jobsa koja se nedavno pojavila na tržištu, Jobs je Isaacsonu spomenuo televizor i rekao kako će imati 'najjednostavnije korisničko sučelje koje možete zamisliti' i to bi sučelje moglo revolucionalizirati i u potpunosti promijeniti način na koji koristimo televizore, a ključna komponenta tog sučelja bit će Siri – Appleova aplikacija za upravljanje glasom.

Dakle, zaboravite daljinske upravljače – u budućnosti ćemo s našim televizorom razgovarati i, umjesto da tipkamo po upravljaču, govoriti mu što želimo gledati. Opcije ovakvog načina upravljanja su brojne – npr. možemo mu reći da potraži neku nogometnu utakmicu koja je trenutno na programu, da prebaci na komediju, da nam pusti aktualne vijesti i slično.

Upravljanjem glasom omogućit će nam iznimno jednostavno snimanje sadržaja – potrebno je samo reći: 'snimi novu epizodu Family Guyja' i sve ostalo je na televizoru tj. softveru – sam će pronaći program i vrijeme kada se ta epizoda emitira i snimiti je. Kada je poželimo pogledati nećemo morati tražiti po brojnim opcijama unutar sučelja kako bi pronašli snimljeni sadržaj, nego ćemo samo reći: 'reproduciraj snimljenu epizodu Family Guyja' i ona će se odmah pokrenuti – jednostavnije od toga zaista ne može.

Ako Apple zaista predstavi televizor kojim ćemo upravljati glasom, ponovno ćemo moći zaključiti da je Jobs bio ispred svog vremena. Naime, način na koji danas koristimo televizore i kako ćemo ih koristiti u budućnosti sve se više mijenja te već sada možemo kupiti pametne televizore koji imaju podršku Internet i pristup brojnim aplikacijama, a njihov broj s godinama bit će sve veći.

Navigacija takvim televizorima prilično je nezgodna, u što su se najbolje uvjerili u Googleu sa svojim Google TV-om. S obzirom da nema smisla da TV ekrani budu osjetljivi na dodir jer su predaleko od nas, odabiranje aplikacija, ulazak u menije te pretraživanje mora se vršiti putem daljinskih upravljača, što zna biti kompliciran proces, a veliki problem je pretraživanje sadržaja – taj je problem 'riješen' tako da su daljinskim upravljačima dodane tipkovnice što ih čini još većima i nezgodnim za upravljanje.

Zato se upravljanje glasom čini idealnim načinom za upravljanjem televizorom – riješit će problem pretraživanja sve većeg broja programa koji su nam dostupni, olakšat će snimanje i reprodukciju snimljenog sadržaja, pokretanje aplikacija i slično.

Također, njihov bi TV trebao biti povezan i s ostalim Appleovim uređajima i uslugama pa, tko ne želi glasom, može mijenjati programe putem iPhonea, iPada i iPoda Touch, a putem iClouda direktno iz oblaka moći će reproducirati filmove, serije, glazbu ili prikazivati fotografije.

U New York Timesu kažu da proizvodnja 42 inčnog Appleovog televizora još nije počela – problem su navodno previsoke cijene ekrana, ali ga na tržištu možemo očekivati krajem 2012. ili početkom 2013. godine. (Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP