Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Moamer Gadafi ubijen (VIDEO)

Ministar informisanja libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mahmud Šaman potvrdio je da je bivši libijski lider Moamer Gadafi podlegao ranama zadobijenim tokom hapšenja blizu grada Sirta. Upozoravamo da je snimak vrlo uznemirujući!Prethodno je vojni komandant Nacionalnog prelaznog saveta Abdul Hakim Belhadž potvrdio da je pukovnik Moamer Gadafi podlegao ranama, posle obračuna u kojem je uhvaćen. Tada je bio živ i ranjen.

Svetski mediji prenose fotografiju krvavog Gadafija.

Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a priču o njegovoj vladavini i svrgavanju koje je počelo u februaru 2011. godine pročitajte u posebnoj vesti.

Televizija Al-Arabija javila je da je telo svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija navodno stiglo u Misratu i da će joj biti dozvoljeno da ga snimi, prenela je britanska agencija Rojters.

Nešto ranije Al-Arabija i druge televizije prikazale su fotografiju za koju libijski prelazni savet tvrdi da je na njoj mrtvo telo Gadafija, ali što nezavisno nije moglo biti provereno.

Za sada stižu nepotvrđene i kontradiktorne vesti iz Sirta.

Prema Rojtersu, na primer Gadafijev sin Mutasim zarobljen je živ u Sirtu, a prema francuskoj agenciji AFP, on je pronađen mrtav u tom gradu.

Još nema zvanične potvrde NATO-a o pogibiji Gadafija kao ni najavljenog zvaničnog obraćanja narodu lidera libijskog nacionalnog privremenog saveta, Mustafe Abdel Džalila.

U međuvremenu se obratio potpredsednik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Abdul Hafiz Goga, koji je potvrdio da je zbačeni lider Moamer Gadafi ubijen danas i izjavio da će privremena vlada objaviti u narednih nekoliko sati, a možda i ranije, oslobođenje Libije.

"Saopštavamo svetu da je Moamer Gadafi ubijen od strane revolucionara", izjavio je Goga na konferenciji za novinare u Bengaziju.

Predstavnici Nacionalnog prelaznog saveta Libije navode da je u Sirtu uhvaćen i nekadašnji portparol vlade u Tripoliju Musa Ibrahim.

Komandant 11. brigade vojnih snaga NPS-a Abdul Hakim al-Džalil navodi da je video beživotno telo komandanta nekadašnjih oružanih snaga Libije Abu Bakra Junusa Džabra.

Gadafi je bio uhvaćen i bio je ranjen u obe noge, dok je pokušavao da pobegne u konvoju koji su napali lovački avioni NATO-a.

"On je takođe bio pogođen u glavu. Na njegovu grupu se dosta pucalo i on je poginuo", rekao je Abdel Madžid, predstavnik NPS-a.

Vebsajt progadafijeve televizije Al-Libija demantovao je, međutim, vest o tome da je svrgnuti libijski lider Moamer Gadafi ubijen ili zarobljen.
Al-Libija tvrdi da su "vesti lakeja NATO-a neosnovane i da je Gadafi zdrav".

Čitav dan su iz Libije dolazile konfuzne informacije, a svetske agencije i zvaničnici bili su oprezni kada je reč o tvrdnjama da je Gadafi mrtav.

"Videli smo medijske izveštaje, ali ne možemo da ih potvrdimo", kaže za Rojters Bet Godelin, predstavnica za štampu Stejt departmenta.

Za sada još nema zvaničnih reakcija Vašingtona.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev reagovao je na vest o hapšenju Gadafija, dok su čelnici EU izdali zajedničko saopštenje.

Abdel Basit Harun, komandant vojnih snaga prelaznih vlasti, rekao je da je Gadafi ubijen u avionskom napadu na konvoj, koji je pokušavao da se izvuče iz grada.

Brisel je potvrdio da su avioni NATO-a jutros oko 7 sati napali konvoj koji se povlačio iz Sirta.

Prethodno je Rojtersu Abdel Madžid, predstavnik prelaznog libijskog saveta, rekao da je Gadafi uhapšen, da je ranjen u obe noge i da je odveden u bolnicu.

Svetski mediji još nemaju jasnu predstavu o sudbini svrgnutog libijskog vodje Moamera Gadafija, pošto još nema zvanične potvrde da je on uhvaćen.

Agencija Asošiejted pres je navela da su vesti o Gadafijevom hapšenju i smrti dolazile iz neproverenih izvora.

Pozivajući se na izjavu zvaničnika Prelaznog nacionalnog saveta Abdela Madžida, agencija Rojters na svom sajtu piše da je Gadafi uhvaćen i ranjen nedaleko od Sirta, kada je pokušao da pobegne iz grada u konvoju koji su bombardovali avioni NATO-a.

Prilikom hapšenja svrgnutog libijskog vođe ubijen je prvi čovek Gadafijeve vojske Abu Bakr Junus Džabr, navodi agencija pozivajući se na isti izvor.

Agencija Frans pres je vest o Gadafijevom hapšenju objavila pozivajući se na izjavu jednog od komandanata vojske Nacionalnog prelaznog saveta Mohameda Leita.

AFP javlja, pozivajući se na drugog predstavnika libijskog prelaznog saveta Mohameda Lejta, da je Muamer Gadafi uhvaćen u Sirtu, da je ozbiljno ranjen, ali da još diše. Prema njegovim rečima, svrgnuti libijski vođa na sebi je nosio odeću žuto-smeđe boje, a na glavi je nosio turban.

Inače, poslednje zvanične vesti iz Libije bile su da su pobunjenici uspeli da zauzmu i poslednje uporište Gadafijevih pristalica - Sirt, njegov rodni grad.

Vojnik koji je navodno uhapsio Gadafija rekao je BBC-ju da je bivši libijski lider zarobljen u jednoj od poluporušenih kuća nedaleko od Sirta i da je u trenutku hapšenja povikao "Ne pucajte, ne pucajte"

Dopisnica BBC-ja iz Tripolija javlja da se u tom gradu čuje pucnjava u znak slavlja zbog vesti o hapšenju Gadafija, kao i da je u gradu zaglušujuća buka od sirena automobila i brodova koji proslavljaju vest da je Moamer Gadafi uhapšen.

Katarska mreža javlja da je živ uhvaćen i sin Moamera al-Gadafija Mutasim Gadafi.

Gadafi je vladao Libijom pune 42 godine - od 1969. godine pa sve do februara ove godine, kada je počela pobuna u Libiji.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP