Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Naučnici razvili stent za penis - erekcija za svakoga!

Američka kompanija "Medtronik", koja proizvodi pejsmejkere i stentove za srce, razvila je i uređaj koji bi trebalo da pomogne u rješavanju još jednog vrlo raširenog zdravstvenog problema - erektilne disfunkcije.

"Medtronik" je objavio rezultate početnog testiranja stenta za penis na tridesetorici muškaraca, prosječne starosti 60 godina, koji su patili od ED, ocjenjujući te rezultate obećavajućim, prenosi Rojters.

Metalni stent, sličan onome koji se koristi kod srčanih bolesnika, tokom operacije, koja traje jedan do dva časa, postavljan je u arteriju koja snabdijeva penis krvlju, čime je omogućen njen bolji protok.

Prema preliminarnim podacima, nakon tromjesečne primjene kod dvije trećine testiranih muškaraca došlo je do poboljšanja od najmanje četiri poena na internoj skali erektilne disfunkcije.

U tom periodu nije bilo nikakvih neželjenih efekata ali, po riječima Džejsona Rodžersa, iz Medicinskog centra Dejvis pri Univerzitetu Kolumbija, rizik bi mogao da postane evidentan i mnogo kasnije, budući da je u pitanju sasvim nov postupak.

Zbog toga će proteći nekoliko godina prije nego što "Medtronik" krene sa testiranjem stenta za penis na znatno širem uzorku.

Procjenjuje se da u SAD ima 30 miliona muškaraca sa erektilnom disfunkcijom, a u svijetu 300 miliona.

Do 50 odsto onih koji ovaj problem pokušavaju da liječe medikamentima (kao što su vijagra, levitra, cijalis itd), odustaje od takve terapije, jer ne mogu da podnesu propratne efekte, uključujući i obaranje krvnog pritiska. Osim toga, muškarci koji koriste neke lijekove za srce ne smiju da uzimaju navedene lijekove protiv erektilne disfunkcije.
(Nezavisne)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP