Sećanje na Šumarice

U kragujevačkom spomen parku Šumarice biće održan "Veliki školski čas" posvećen sećanju na đake, profesore i građane Kragujevca koje su nemački vojnici streljali pre sedam decenija, 21. oktobra 1941. godine.

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa četničkim i partizanskim jedinicama 16. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac.

U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika. Prilikom streljanja dosledno je primenjena drakonska odredba iz naredbe generala Franca Bemea od 10. oktobra, u kojoj se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog i 50 za jednog ranjenog nemačkog vojnika ili folksdojčera.

Akcija odmazde izvedena je 19. oktobra u okolnim selima Maršiću, Ilićevu i Grošnici, a 20. i 21. oktobra u Kragujevcu. Prema, do sada, prikupljenim podacima, ubijeno je 2.794 muškaraca, žena i dece, od toga 415 u selima i 2.379 u Kragujevcu. (Podaci sa internet prezentacije kragujevačkog Spomen parka)

Ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovovaće predsednik Srbije Boris Tadić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, predsednik Vlade Mirko Cvetković i predstavnici diplomatskog kora.

Kraj centralnog spomenika biće izvedena poema "Kad nevine duše odlaze" po tekstu Dragana Jovanovića Danilova. Dramatizacija je poverena Andrijani Videnović, koja je i reditelj, a muziku je potpisao Zoran Hristić, scenograf i kostimograf Dejan Pantelić, a koreograf je Vera Obradović Ljubinković.

U izvođenju poeme učestvovaće glumci Svetlana Bojković, Mirko Babić, Sergej Trifunović, Dejan Cicmilović i drugi.

U okviru obeležavanja 70 godišnjice stradanja civila u Kragujevcu u Knjaževsko srpskom teatru će u 20 časova biti izvedena srpska premijera predstave "Sedam", rediteljke Hede Krauc Šegren iz Švedske.

Predstava je nastala na osnovu istinitih ispovesti žena iz različitih krajeva sveta koje govore o borbi za ljudska prava.

Ispovesti govore glumice Mirjana Karanović, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Isidora Rajković, Ana Todorović Dialo i političarke Slavica Đukić-Dejanović i Verica Kalanović.
(RTS)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP