Za 50 godina ratovaćemo zbog manjka žena!

Kroz pola veka čovečanstvo bi se moglo suočiti s novim problemom, tvrde demografi. Taj problem je - hronična nestašica žena.

Dok globalna populacija dostiže brojku od sedam milijardi, stručnjaci upozoravaju da narušen omer polova može izazvati pojavu nasilnih 'nacija neženja', kojima je misija na agresivan način doći do žena, odnosno mladenki.

Francuski demograf Christophe Gulimoto upozorava na 'alarmantnu demografsku maskulinizaciju' zemalja poput Indije i Kine, dok se paralelno s time provode spolno selektivni pobačaji, pogotovo u Indiji, u kojoj se favorizira muško dijete, prenosi agencija AFP.

Mnogi demografi vjeruju kako bi nestašica žena u narednih 50 godina predstavljala jednako velik problem kao i globalne klimatske promijene. Statistike iza tih crnih prognoza i same su crne i govore o trendu porasta muške djece nad ženskom u svijetu.

Sama priroda ima jedan univerzalan omjer odnosa rađanja djece po spolu - na 104 do 106 dječaka, dolazi 100 curica. Bilo kakvo odstupanje od te brojke demografi karakteriziraju kao abnormalnosti.

Brojke, međutim, upravo ukazuju na te abnormalnosti, ponajviše u zemljama Azije i istočne Europe i kavkaskog područja. U Indiji i Vijetnamu rađa se 112 dječaka na 100 djevojčica, dok je u Kini ta brojka čak 120 dječaka na 100 djevojčica.

Taj je trend zahvatio i Južni Kavkaz, odnosno Azerbejdžan, Gruziju i Armeniju, gdje je omjer rađanja 115 na 100 u korist muške djece. Isto tako, negativan trend po ženski spol pojavio se i na Balkanu, odnosno Kosovu i Albaniji.

Na kraju treba istaknuti kako demografi smatraju da je više od 160 milijuna djece ženskog spola zapravo izabrano da se ne rode, kao direktan rezultat tradicionalističkih pogleda nekih zemalja na potomstvo, koje preferiraju mušku djecu. Tu su još i faktori smanjenja plodnosti i jeftina tehnologija koja omogućuje roditeljima da u ranoj fazi trudnoće doznaju kojeg spola će im dijete biti.
(Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP