Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Šta radi Čak Noris u Bugarskoj? Snima film

I to nije vic. A sa njim su i Švarceneger, Stalone, Brus Vilis, Žan Klod Van Dam... Snimaju film "Plaćenici 2“. Kako Bugarska već godinama uspeva da privuče vrhunsku holivudsku produkciju?

Kada su devedesetih po Bugarskoj počeli da se šetaju akcioni junaci poput Arnolda Švarcenegera, Silvestera Stalonea, Brusa Vilisa ili Žan Klod Van Dama, Bugarska je postala poznata lokacija za snimanje holivudskih produkcija.

Svi nabrojani, i ne samo oni, tu je i Čak Noris, Miki Rurk, snimaju drugi deo akcionog filma "Plaćenici“ (The Expendables). Prvi deo je prošle godine zabeležio veliki uspeh i u velikom broju zemalja se nije skidao sa prvog mesta lista najgledanijih filmova.

Budžet nastavka filma „Plaćenici“ iznosi 80 miliona dolara. Veliki deo te sume ostaće u Bugarskoj jer se film gotovo u celini snima u toj zemlji. Naravno da je to bio i razlog da ekipu poseti bugarski premijer Bojko Borisov i da "razmeni po koju“ sa nekadašnjim kalifornijskim guvernerom Arnoldom Švarcenegerom:

"Naravno da razmišljamo na koji način da u budućnosti podržimo filmsku industriju zato što ona predstavlja jednu vrstu reklame za našu zemlju. Konkurencija je velika. Veliki broj zemlja iz našeg susedstva nudi bolje subvencije, ali mi se trudimo da na tom planu pružimo najviše što možemo“, rekao je Borisov.

U svakom slučaju, Burgarska u jednoj stvari daleko ispred svojih konkurenata. Naime, cena koju oni nude za filmsku produkciju je neobično niska. To je naravno poznato Dejvidu Varodu, šefu kalifornijske produkcijske firme „Nju imidž“ u Bugarskoj.

"U filmskoj industriji se uvek traga za mestima gde je moguće snimiti film sa što manje novca. Bugarska jeste takvo mesto i zato smo mi ovde. Snimanje filma u Bugarskoj košta dvostruko manje nego u Nemačkoj“, kaže on. Isto tako je i tri puta jeftinija nego ostale istočnoevropske zemlje. Dovoljno je uporediti cene u Češkoj gde je sniman film o Džemsu Bondu "Kazino Rojal“.

Bugarska je u prednosti i zato što ima najnižu poresku stopu u Evropi. Reč je o takozvanoj fletrejt-stopi od 10 odsto za firme i pojedince. Upravo tako Bugarsku na internetu reklamira i kalifornijska kompanija "Nju imidž“.

Ali, Bugarsku atraktivnom za filmske ekipe ne čine samo niski troškovi proizvodnje, kaže Varod. "Ovdašnji filmski studiji imaju veliko iskustvo. Mi smo u Bugarskoj snimili preko 100 filmova, u proseku godišnje snimamo od 10 do 12 filmova", dodaje.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP