Tajna ženskog orgazma otkrivena!

Američki su naučnici uz pomoć neurooslikavanja kreirali prvi film koji pokazuje moždanu aktivnost tokom ženskog orgazma.

To zanimljivo dostignuće, koje bi u budućnosti moglo da pomogne ženama koje ne doživljavaju orgazam, predstavljeno je u Vašingtonu na sastanku američkog Društva za neurologiju.

“Generalni cilj ovog istraživanja jeste razumevanje toga kako se od genitalne stimulacije razvija orgazam i koji su delovi mozga uključeni u njegovo stvaranje”, izjavio je za Bari Komisaruk sa Rutgers univerziteta.

Kao “pokusni kunić” u istraživanju je učestvovala Nen Vajz, 54-godišnja seksualna terapeutkinja. “To je sve deo moje doktorske disertacije, i ja sam pristala na to”, izjavila je Nen Vajz.

Dok je ona masturbirala, naučnici su uz pomoć funkcionalne magnetske rezonance (fMRI) pratili aktivnost njenog mozga.

Potom su dobijene snimke 80 različitih delova mozga povezali u 5-minutni film koji pokazuje kako na genitalnu stimulaciju prvo reaguju senzorna područja na korteksu, a zatim se aktivnost širi na limbički sistem, koji je povezan s emocijama i dugotrajnom memorijom.

Kako se vrhunac zadovoljstva bliži, aktiviraju se mali mozak i frontalni korteks. U trenutku orgazma najaktivniji je hipotalamus koji oslobađa oksitocin.

Taj hormon povezan je sa osećajem zadovoljstva, ali i kontrakcijama mišića. Osim kod orgazma, oksitocin se luči i tokom porođaja i dojenja.

Takođe, lučenje oksitocina smatra se važnim za emotivno vezivanje i uzajamnu vernost partnera. “Naš film je odličan sistem uz pomoć kojeg se mogu istraživati veze u mozgu. Ljudi koriste orgazam kao način za postizanje zadovoljstva. Ako naučimo kako se mogu aktivirati delovi mozga povezani s osećajem zadovoljstva, to bi moglo imati znantno šire primene”, zaključio je Komisaruk.

Ženski orgazam jedna je od najvećih zagonetki evolucije jer, za razliku, od muškog nema svrhu. Naime, kod muškaraca se orgazam razvio kao podsticaj za širenje ljudske vrste. Međutim, žene mogu i bez orgazma zatrudneti i tako ispuniti cilj širenja vrste.
(B92)

2 komentara:

Nevalja четвртак, 24. новембар 2011. 14:10:00 CET  

Drago mi je da se neko konačno pozbavio ozbiljno ženskim orgazmom.

Анониман,  петак, 16. децембар 2011. 23:51:00 CET  

Ma sta ima time da se bave.Ako zena ne moze da dozivi orgazam tu je problem muskarac ili je on los ne posvecuje paznju predigri ili ne moze da se opusti pored njega.Bolje bi bilo da se pozabave lecenjem celulita od koga zivi cela kozmeticka industrija zato i ne nalaze lek monstrumi
Marina

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP