Zemlja može da preživi smak sveta

Poznato je da bi udar asteroida u zemlju uzrokovao mnoge nesreće poput zemljotresa, cunamija i požara. Međutim, naučnici su stvorili novi model za predviđanje uticaja takvih sudara koji pokazuje da pustošenje zemlje ne bi bilo tako ozbiljno kao što se mislilo.

Naučnici sa Univerziteta u Minhenu tvrde da su ranije prognoze uticaja štete pretpostavljale da je Zemlja glatka i sferična - ali je ona zapravo eliptična sa ogromnim vrhovima i koritima, što bi pomoglo da se difuzuju seizmički talasi.

“Za zemlju, ovi proračuni su obično pravljeni korišćenjem glatkog, savršenog, sferičnog modela, ali smo mi utvrdili da površinske karakteristike planete ili Meseca imaju ogroman uticaj na udar velikog asteroida, tako da je izuzetno važno da se te činjenice uzmu u obzir. "

Gospodin Mešed je sa svojim timom koristio njihov model kako bi proizveo sveže simulacije sudara asteroida koje su, pre 65 milliona godina uništile dinosauruse, i izazvale ogroman krater Čiksulub - što se može videti iz svemira.

Svemirski kamen bio je masivan poput Maunt Everesta kada je pogodio Meksiko.

To je ekvivalent puštanja dva miliona hidrogenskih bombi. Mada je tim iz Minhena umanjio njen uticaj, tvrdeći da su cunamiji i zemljotresi, koji su potom usledili, bili dovoljni za istrebljenje dinosaurusa, ali i da su “šok-talasi" koji su ih izazvali bili oslabljeni zbog pejzaža planete.

“Sada možemo da procenimo koliki asteroid treba da bude da bi izazvao katastrofalne događaje,” rekao je godpodin Mešed.

Večeras bi asteroid veličine četiri fudbalska terena pod nazivom 2005 IU55 trebalo da prođe između Zemlje i Meseca.

Ako bi nešto te veličina i udarilo u zemlju, napravilo bi 4 km širok krater i izazvalo zemljotres od 7 stepeni Rihterove skale. Ako bi palo u vodu došlo bi do njenog podizanja od 70 metara i cunami bi se proširio se u okrugu od 96 kilometara.
(B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP