EU neće ratifikovati sporazum Acta?

To je izjavila potpredsednica Evropske komisije i komesar za digitalna pitanja Neli Krus.

Prema rečima evropskog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, razlog za to su brojni protesti širom Evrope kao rezultat straha da bi nove zakonske mere mogle da ugroze lične slobode i slobode na internetu, saznaje Srna.

"Skoro smo bili svedoci kako hiljade ljudi protestuju protiv mera za koje smatraju da guše otvorenost i inovativnost interneta. To je novi politički glas i mi ćemo, verovatno, od sada živeti u svetu bez (Akta) i Zakona o sprečavanju internet piraterije (Sopa)", rekla je Krus u Berlinu.

Prema njenim rečima, Evropa će morati da se pozabavi načinima koji će suzbiti krađu intelektualnog vlasništva u komercijalne svrhe, a u isto vreme neće ograničavati individualne slobode, razmenu informacija ili narušavati privatnost građana.

Zakon o sprečavanju internet piraterije je set zakonskih mera i regulativa koji je u oktobru prošle godine, na inicijativu industrije zabave, predložen za usvajanje u američkom Kongresu. Usvajanje američkog zakona (Sopa) odgođeno je zbog masovnih protesta i prigovora internetskih kompanija.

Nakon pokušaja da se kroz inicijativu (Akta) "progura" sličan set zakona u Evropi, širom evropskih gradova došlo je do velikih protesta, a usprotivile su se i mnoge parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu, pa i sam predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Portparol Evropske komisije Rajan Hit izjavio je da Evropska komisija nastavlja da razmatra načine kojima bi se ratifikovali bitni aspekti (Akta) i dodao da Krus poštuje "političku realnost".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP