Kako će izgledati kraj Zemlje?

Ostaci planeta koje neodoljivo podsećaju na zemlju pronađeni su oko belih patuljaka - nudeći viziju šta će se jednog dana desiti našoj planeti.

Astrofizičari sa Varvik univerziteta pronašli su četiri bela patuljka okružena prašinom koja potiče od ostataka planeta.

Beli patuljci su astronomski objekti koji nastaju kada zvezde završe svoj život.

Naučnici su otkrili da se u atmosferi oko belih patuljaka nalaze kiseonik, magnezijum, gvožđe i silicijum - 4 elementa koja čine oko 93% zemlje.

To je dokaz da su male, guste zvezde okružene "leševima" sveta kojeg su "pojele".

"Ovo što gledamo danas može biti daleka budućnost naše Zemlje," rekao je profesor Boris Gansig, autor studije.

"Kada zvezde, poput našeg Sunca, dođu do kraja svog života, one će se, kada im nuklearno gorivo bude na izmaku, proširiti i postati crveni džinovi. Kada se to desi u našem solarnom sistemu, Sunce će progutati unutrašnje planete Merkur i Veneru. Nejasno je da li će Sunce progutati i Zemlju kada bude bilo u toj džinovskoj fazi - ali čak i da preživi njegova površina će biti ispržena."

"Tokom transformacije Sunca u bele patuljke, ono će mnogo izgubiti na masi i sve planete će se udaljiti što će verovatno poremetiti orbitu i dovesti do sudara između planetarnih tela," priča profesor Varvik.

"Može doći i do razbijanja čitavih zemaljskih planeta i formiranja velikih količina asteroida. U našem sunčevom sistemu Jupiter će preživeti kasnu evoluciju netaknut."

Još značajnije zapažanje je da ovaj materijal sadrži nizak procenat ugljenika koji je karakterističan za zemlju i druge stenovite planete bliske Suncu.

To je prvi put da su u atmosferi belih patuljaka, zagađenoj ruševinama, izmerene tako male količine ugljenka.

Ovo je jasan dokaz da su ove zvezde nekada imale bar jednu stenovitu vansolarnu planetu koju su uništile.

Atmosfera belih patuljaka sastoji se od vodonika i/ili helijuma, tako da se svi teški elementi koji dolaze u njihovu atmosferu privuku dole na jezgro u roku od nekoliko dana.

Međutim jedan specifični beli patuljak, PG0843+516, takođe priča priču o uništenju tih svetova.

Ova zvezda se isticala od ostalih zahvaljujući preobilnosti elemenata gvožđa, nikla i sumpora u prahu, koji su pronađeni u njenoj atmosferi; gvožđe i nikl su pronađeni u jezgrima zemaljskih planeta.

Zato istraživači veruju da posmatraju belog patuljka PG0843+516 u samom činu gutanja materijala iz jezgra stenovite planete.
(B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP