Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Sunce nam sprema novo iznenađenje: Dolazi ledeno doba?

Čini se kako nam Sunce sprema još iznenađenja. I to već od ovog meseca. Japanska internet stranica Asahi Shimbun je izvestila kako bi Sunce uskoro moglo imati četiri magnetna pola.

Tako smatraju naucnici japanskog Nacionalnog astronomskog opservatorija i Riken grupacije za istraživanja. To bi, kažu, moglo dovesti do puno nižih temperatura na Zemlji i to počevši od maja 2012. godine.


Dužnosnici opservatorija su izvijestili da je aktivnost Sunčevih pjega u drugoj polovici 17. stoljeća izazvala 70-godišnje hladno razdoblje u kojem se rijeka Temza u Londonu u potpunosti zamrznula, a trešnje u Kyotu su cvjetale puno kasnije nego inače. U tom periodu, poznatijem pod Malo ledeno doba, dogodio se Maunderov minimum kada je broj Sunčevih pjega bio izuzetno malen. U periodu Maunderova minimuma temperature su bile oko 2,5 stupnja niže nego u drugoj polovici 20. stoljeća.

Japanska studija je pokazala da je trend trenutne aktivnosti Sunčevih pjega vrlo sličan zapisima iz tog razdoblja. Znanstvenici su otkrili znakove neobičnih magnetskih promjena na Suncu. U normalnim okolnostima Sunčeva magnetska polja uglavnom mijenjaju mjesta svakih 11 godina. 2011. godine Sunčevo sjeverni magnetni pol se sa sjeverne hemisfere prebacio na jug.

I dok se predviđalo da će se iduća zamjena polova dogoditi u svibnju 2013. godine satelit za solarna promatranja Hinode je otkrio da je Sunčev sjeverni pol počeo s okretanjem godinu dana ranije nego se očekivalo. Za sada nema vidljivih promjena na južnom polu.

Ako se taj trend nastavi Sjeverni će pol završiti s okretanjem još ovog mjeseca, ali će na Suncu stvoriti četveropolnu magnetsku strukturu, što znači da će se stvoriti dva nova pola u blizini Sunčeva ekvatora.
(Dnevnik.rs)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP