VEČITA DILEMA: Analni seks, da ili ne?

Dok je u nekim kulturama i dalje tabu, u drugim je analni seks normalna varijacija seksualnog opštenja. Treba li ga praktikovati ili ne?

Analni seks je bio uobičajen u onim kulturama u kojima je bilo bitno da se očuva "čednost" devojke. Tako da nije reč o nekoj "novoj modi", već o seksualnoj "igri" koja se praktikovala još u antičkom svetu.

U nekim drugim kulturama, analni seks je tabu, a najbolji primer za to je film Bernarda Bertolučija iz 1973. godine, "Poslednji Tango u Parizu", koji je zbog scene analnog seksa bio zabranjen.

Šta o tome kažu stručnjaci za seks i partnerske odnose?

Kažu da je, sa jedne strane, praktikovanje netradicionalnih vidova seksa proizvod želje da se promene navike, rutina, da se osveži seksualni život. Ali, s druge strane, na taj način se rizikuje zdravlje.

Analni seks spada u grupu najrizičnijih seksualnih odnosa, a predstavlja penetraciju muškog polnog organa u analni kanal partnera, muškog ili ženskog.

Glavna “smetnja” analnom seksu je nedostajanje prirodne lubrikacije u analnom otvoru, kakvu ima vagina, zbog čega može doći do oštećenja kože i krvarenja. Može doći i do povrede penisa, pucanja sluzokože u analnom prstenu, i do prenošenja polnih bolesti.

Zato se preporučuje upotreba kondoma i lubrikanata koji će povećati vlažnost i elastičnost analnog otvora.

Anus jeste erogena zona s obzirom na to da je povezan sa glavnim mišićem karličnog dna i da se u njemu nalazi veliki broj nervnih završetaka.

Dakle, žensko uživanje u analnom seksu ne mora da ima veze isključivo sa psihom. Žene zaista mogu da uživaju u dodorivanju anusa, skoro isto koliko i u nadraživanju klitorisa.

Za neke osobe je analni seks afrodizijak nakon kojeg lakše i brže dolaze do orgazma.

Ima i onih koji na analni seks pristaju da bi udovoljili partneru. To ima smisla samo ako se zbog toga ne trpi bol, duševni ili fizički.

Ali, ako vas ni ove činjenice ne mogu razuveriti u stavu da je "priroda odredila čemu koji organ služi", nemojte upražnjavati analni seks.

I u "običnom" vođenju ljubavi postoji mnogo toga što može osvežiti vaš ljubavni život: probajte neke nove poze, lubrikante, erotske igračke, neka nova mesta, ili jednostavno - obnovite kolekciju donjeg veša.
(MONDO)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP