Sezonski recepti: Čajevi i sirupi protiv kašlja

Sezona gripa i prehlada je pred nama, što znači da predstoji i borba sa kašljem. Da biste ga ublažili, na kraju i izlečili osetljivo grlo, isprobajte neke od biljnih čajeva i sirupa koje lako možete da napravite kod kuće, pišu Novosti.

Jedan od izbora može da bude čaj sa limunom, medom i đumbirom. Pravi se tako što se u malu posudu narenda kašika đumbira, prelije šoljom ključale vode, posle pet minuta tečnost procedi u šolju i u to doda kašika limunovog soka i kašika meda. Limun je bogat vitaminom C i stoga odličan za jačanje imuniteta, med ima prirodna antibakterijska svojstva, dok će vas đumbir ugrejati. Udruženi, čine odlično sredstvo za smirivanje simptoma prehlade.

Drugi napitak koji može da vas oslobodi blaže varijante kašlja pravi se od po dve kapi esencijalnih ulja eukaliptusa i limuna, kao i dve kašike meda. Kašičicu ove mešavine stavite u pola čaše tople vode i pijuckajte lagano.

Jedan od najlakših i najbržih načina da se izborite sa suvim kašljem jeste da uzimate napitak od bibera. U lonče stavite deset zrna bibera, prelijte vodom i kuvajte dok voda ne uvri do polovine lončeta. Procedite biber i sačekajte da napitak postane mlak, pa dodajte kašiku meda i uzimajte manje gutljaje. Već za nekoliko dana kašalj će popustiti, a posle dva dana redovnog uzimanja potpuno prestati.

Možete da isprobate i ovo: pomešajte sok od tri čena belog luka sa malo meda i mleka, pa mešavinu zagrejte u rerni (ne sme da proključa).

Uzimajte dve kašičice tečnosti ujutru i uveče.

Ako imate zreo kašalj, onda isprobajte napitak na bazi crnog luka. Oljuštite luk i tako ceo stavite u lonac, prelijte sa barem dva litra vode. Kada proključa pokrijte i ostavite da se luk kuva još sat-dva, odnosno sve dok tečnost ne postane tamna. U šolju ubacite dve kašike meda, dve kašike jabukovog sirćeta i na kraju sok od pola limete, pa prelijte vrelom tečnošću u kojoj se kuvao luk. Ujutru čim ustanete i uveče neposredno pred spavanje pijte ovaj sirup i kašalj će nestati za nekoliko dana.

Biljna terapija je idealna u slučaju težeg kašlja. Određeni biljni čajevi, kao što su onaj od eukaliptusa, anisa, mirođije.., naročito su efikasni. Da biste napravili čaj od ovih biljaka, dovoljno je da kašičicu ili dve stavite u ključalu vodu i sačekate da biljni čaj odstoji određeno vreme. Na primer, korenje treba da odstoji 15, semenke od 10-15, a listovi od 3-10 minuta. Dnevno pijte od tri do četiri šolje.
Izvor: Ž. P. / Večernje novosti

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP