Ovo je deset najboljih afrodizijaka na svetu!

Foto: Pixomar / freedigitalphotos.net
Svi znamo da postoje namirnice koje, kada ih pojedemo - bude strasti u nama. Ono što je manje poznato je istorija tih namirnica, koja objašnjava kako su one uopšte postale alat koji podstiče strastvenost u nekima od nas.

10. Kamenice (ostrige)

Poznatom ljubavniku Kazanovi svaki je dan navodno započinjao sa 50 kamenica kako bi ga pripremile za naporne obaveze. Kamenice su bile nezaobilazne i na jednako poznatim rimskim orgijama, a rimski su ih lekari čak navodili kao lek za impotenciju. Deo razloga za njihovu povezanost s ljubavlju je njihov izgled, ali veza je i reproduktivni ciklus. Kamenice ispuštaju mnoštvo materijala za reprodukciju direktno u more, što im omogućava spoljnu oplodnju.

Ali i pre nego što se znalo kako se kamenice reprodukuju, one su bile usko povezane s Afroditom, boginjom ljubavi i požude. Sve su školjke za nju bile svete životinje, a govorilo se da je rođena u školjci i da je biser njen sveti kamen.

9. Avokado

Avokado je bio omiljeno voće Luja XIV. Plod ima kremastu, meku teksturu i proizvodi senzualan osećaj kada ga jedete. Ali postoji još jedan, veći razlog, zbog kog se avokado ubraja u afrodizijake. Naime, ovo voće visi na stablima u paru, a tako neodoljivo podseća na određeni deo tela, da su ga Asteci zvali „ahuacatl“, što je ujedno značilo i "testis". Kada su Španci otkrili njihovu kulturu, avokado je već imao dobru reputaciju kao jedan od plodova ljubavi.

Kada je voće plasirano na američko tržište, seljaci su za njega izabrali novo ime radi lakšeg izgovora, ali i da bi izbegli neugodnu konotaciju. Alternativni naziv "alligator pear" nije bio puno privlačniji od „testicle“ pa je na kraju dobio ime "avokado". Njegov status afrodizijaka - ostao je nepromenjen.

8. Bademi

Popularni poklončići za goste na venčanjima su mali paketi pralina od badema, ali ne samo zato što su ukusni. Uverenje da su bademi afrodizijak datira još od antičke Grčke. Grčki su parovi blagosloveni bademima kako bi se osigurala plodna veza, a verovalo se da će devojka ako stavi badem pod jastuk sanjati svog budućeg muža.

U Maroku se badem koristi se za „prenos“ sreće mladenaca budućim generacijama.

7. Šipak

Datira još iz doba Afrodite, boginje koja je afrodizijaku dala ime. Prema grčkoj legendi, upravo je Afrodita zasadila šipak na na ostrvu Kipar. Otvaranje šipka otkriva mnoštvo semena, a crvena je boja povezana s krvlju devica - a ona opet s konzumacijom braka.

6. Žabe

Svima je poznato da hemikalije koje izlučuju žabe krastače izazivaju halucinacije, a neka tumačenja kažu da imaju i svojstva afrodizijaka. Tradicionalna kineska medicina je iz tih toksina proizvela lek koji smanjuje otekline, ali stimuliše telo na način da produžava trajanje seksa. Međutim, kada je nepravilno pripremljen - postaje smrtonosan.

5. Rog nosoroga

Početkom 20. veka, svetska populacija nosoroga bila je oko pola miliona. Do početka 21. veka, taj broj je pao na par hiljada, a svakim se danom bliži potpunom istrebljenju. Krivolovci su dobrim delom podstaknuti tvrdnjom da je rog nosoroga snažan afrodizijak.

Koristi se u kineskoj medicini za razne svrhe - rasterivanje noćnih mora i zlih duhova, olakšavanje bola od artritisa, lečenje prehlade i groznice, pa čak i kao protivotrov za zmijske ugrize.

4. Čokolada

Čokolade dominiraju policama prodavnica oko Dana zaljubljenih, jer se smatra da su njihova afrodizijska svojstva stvarna. Neka istraživanja sugerišu da je količina materije zbog koje bi se osećali dobro toliko male, da to zapravo ne drži vodu. Međutim, činjenica je da je čokolada na vrhu svake liste afrodizijaka, možda zbog same poruke?

3 Salata - Anti – afrodizijak

Ako želite uspešnu noć u krevetu - držite usta podalje od salate. U drevnoj Grčkoj kada je supruga mužu poslužila salatu, bio je to jasan znak - većeras ništa od akcije. Postoje razne priče iz grčke mitologije vezane uz salatu, ali sve se svode na jedno - ili salata, ili seks!

2. Med i medovača

Evo odakle naziv medeni mesec - medovača je alkoholno piće od meda za koje se dugo mislilo da povećava libido. Potiče iz drevne Persije, kada su parovi provodili 30 dana nakon venčanja pijući medovaču svake večeri. Zvali su ga "mesec meda", a kasnije je preimenovan u medeni mesec. Novija tumačenja kažu da nas med čini zaljubljivijima jer sadrži značajne količine vitamina B i proteina koji pomažu reproduktivnom sistemu.

1. Beli luk

Možda vam se zbog jakog mirisa beli luk i ne čini kao idealan izbor, ali je njegova istorija istorija kao afrodizijaka jako duga. U Talmudu piše da beli luk treba jesti petkom, jer je petak tradicionalno dan kada se ispunjavaju bračne dužnosti u krevetu. Beli luk ima nekoliko svojstava koja pomažu u seksualnim odnosima. Daje topli osećaj celom telu, potiskuje glad, i (daleko najromantičnije) ubija parazite u telu.

Izvor: Dnevnik.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP