Ministar Gašić otkriva veliku tajnu Vojne parade

- Prezadovoljan sam vojnom paradom. Još da nije kiša padala, svet bi video naše besprekorno izdanje u punom sjaju.Ali ja protiv Boga ne mogu, iako smo učinili sve. I kišu smo probali da sprečimo, ali o detaljima neću da govorim - zagonetan je bio ministar odbrane u izjavi za dnevne novine “Blic”.

Posebno je fasciniran činjenicom da se u jednom trenutku, dok su iskakali padobranci, na nebu pojavila i duga.

- Duga na nebu koja se pojavila bila je nešto sasvim posebno i za vojnike i za građane koji su posmatrali. Prezadovoljan sam kompletnom organizacijom koja je bila veoma kompleksna - rekao je Gašić.


"Blic" je iskoristi priliku da podseti da se kiša se može sprečiti istim uređajima kojima se i veštački izaziva. Reč je o sistemu za zaštitu od grada. Ovaj sistem se sastoji od raketa sa punjenjima od srebro-jodida ili suvog leda i od radara. Rakete se ispaljuju u oblake i oslobađaju vodu i so kako bi na kraju došlo do kiše.

Na isti način može se sprečiti i prevelika količina padavina na jednom mestu, tako što se oblaci stimulišu da daju padavine na svom putu pre nego što stignu do kritičnog mesta. Ova metoda izazivanja kiše najrasprostranjenija je u Americi, Kini i Rusiji.

Inače, srpskl ministar odbrane nije imao nijednu reč zamerke na organizaciju parade. Hvalio je redom sve, od protokola do komunalnih preduzeća.

- Svi su svoje zadatke obavili na najvišem nivou. Zahvalio bih svima koji su učestvovali u organizaciji, od protokola, preko Vojske, do grada Beograda i njegovih komunalnih preduzeća. RTS-u sam poslao zahvalnicu za pravi podvig koji su napravili prenoseći paradu - rekao je Gašić.

Izvor: Blic

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP