Kako da saznate da li je vaš kompjuter zaražen

Photo credit: Grafixar from morguefile.com
Hakeri koji pišu maliciozne programe ne žele da ih obrišete sa kompjutera i zato ih je jako teško uočiti. Međutim, ako znate šta tražite, možete prepoznati simptome koji malver izaziva.

Ponekada ovi maliciozni programi umeju da budu i krajnje očigledni, poput CaoinVaulta-a. Ali ransomver je u osnovi alat za iznudu. Ne može da vas natera da platite reket ako vam se ne obznani i saopšti vam da je kidnapovao vaše podatke.

Ipak, simptomi za druge malver programe su manje očigledni. Ovo su neki od najuobičajenijih:

Iznenadan pad performansi. Ako vaš kompjuter radi sporije nego ranije, ili ima ogroman broj procesa koji se odvijaju u pozadini, uzrok bi mogao da bude malver.

Standardni programi za održavanje sistema ne rade. Malver se vrlo često štiti tako što onesposobljava programe koji mogu da vam pomognu da ga pronađete i uklonite. Zato, ako vaši antivirus programi ne rade kako treba, imate razloga da budete sumnjivi.

Novi, neželjeni tabovi nikako da nestanu. Razne vrste programa mogu da instaliraju novi tab u vašem brauzeru, i uglavnom je to samo trenutna poteškoća. Međutim, ako ne možete da uklonite taj tab, ili ga isključite a on se ponovo pojavi, nešto mutno se dešava.

Vaša „home“ stranica i stranice za pretragu su promenjene. Ovo je jako slično problemu sa tabovima. Ako se stranice menjaju i daju vam nešto što ne želite, a vi ih vratite u pređašnje stanje, ali ta promena ne traje dugo, vaš komjuter ima neželjenog gosta.

Najbolje rešenje jeste da skenirate vaš kompjuter u „safe“ modu. Na taj način smanjujete šanse da se malver umeša u ceo proces.

Autor: PCworld

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP