Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Pilule od kojih ćemo živeti 120 godina!? (VIDEO)

Ilustracija: geralt / pixabay.com
Obične tablete koje se koriste za tretiranje dijabetesa, mogle bi da nam pomognu da živimo i do 120 godina. Naučnici su već sproveli istraživanja na životinjama i pokazali da metformin tablete mogu znatno da produže život. Ako studija na ljudima pokaže slične rezultate, to bi značilo da, uz taj tretman, osoba u svojim 70-im, ima biološku funkcionalnost kao da ima 50 godina.

– Ako bismo mogli da usporimo starenje, to znači da bismo mogli da usporimo i razvoj svih bolesti i patologije vezane za starenje – kaže profesor Gordon Litgou iz Bak instituta za istraživanje starenja u Kaliforniji, koji će biti i autor studije na ljudima.

– Ovo je revolucionarno i nikad ranije nije bilo urađeno. Ja već 25 godina istražujem proces starenja i izvođenje studije na ljudima za lek protiv starenja je uvek delovalo nezamislivo. Ali sada imamo razloga da verujemo da je tako nešto moguće – rekao je on.

Naučnici veruju da je metformin ključ za zaustavljanje starenja, jer povećava broj molekula kiseonika koji stižu do ćelija. To povećava snagu ćelije i one su sposobnije da prežive duže nego obično.

Lek bi se uzimao u vidu tablete, jednom dnevno, a mogla bi da se napravi i varijanta koja se rastvara u vodi.

Belgijski naučnici testirali su metformin na valjkastim crvima i zaključili da ne samo da žive duže, nego su duže ostajali zdravi.

Različite organizacije i univerziteti prikupljaju fondove kako bi regrutovali 3.000 dobrovoljaca koji imaju između 70 i 80 godina, a koji imaju visok riziko od dobijanja raka, srčanih bolesti ili demencije.


 

U Britaniji, očekivana dužina života za devojčice rođene danas je 82,8 godina, a za dečake 78,8 godina. Te cifre su znatno porasle poslednjih decenija i čak trećina danas rođene dece mogla bi da doživi starost od 100 godina. Sve ćelije imaju šemu DNK koja bi mogla da se replikuje večno, tako da zaustavljanje procesa starenja u potpunosti nije nemoguće.

Tokom života, ćelije u našem organizmu dele se nebrojeno puta, a što je više tih deljenja, to je teže da se ćelija popravi kad dođe do oštećenja i to je suština procesa starenja.

(Telegraf.rs / DailyMail)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP