Lutanje misli može da bude veoma korisno

Čitate novine i nakon nekoliko minuta shvatite da ste još na prvoj rečenici? Ovaj fenomen je poznat kao 'lutanje misli' i prema nečnicima veliki deo života provedemo u sanjarenju.

"Oko 50 odsto kognitivnih funkcija na dan spontano trošimo na sanjarenje", kaže Skot Beri Kofman, profesor Univerziteta u Njujorku.

Lutanje misli se događa kada mozak prestane da bude "prisutan" i vrti stvari koje nisu vezane za trenutnu situaciju, zbog čega se i tradicionalno zove kognitivni gubitak vremena, ili manjak sposobnosti kontrolisanja misli.


Prostor za velike ideje

"Lutanje misli se smatra vrlo korisnim za planiranje i kreativna dela", kaže Džonatan Skuler sa Univerziteta Santa Barbara i dodaje da lutajnje misli iz ljudi zvlači najkreativnije stvari. Tada smo u  stanju da proizvedemo genijalne ideje.

Kreativnost i genijalnost ne dolazi od posebnog fokusiranja na zadatak, nego kada dopustimo sebi da pogledamo i druge mogućnosti, tvrde naučnici.

Međutim, ako zbog lutanja misli ne uspevate sa završite ono što morate, naučnici tvrde da će vam pomoći samo 10 minuta meditacije na dan, jer dosta smanjuje probleme sa lutanjem misli i poveća moć razumevanja pri čitanju. 


Izvor: Tportal

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP