Nova godina širom sveta

geralt / Pixabay
Nova godina ce, kako neko rece, doci i onima koji je ne budu cekali. Ipak, po pravilu svi cemo se potruditi da u sto boljem raspolozenju otpakujemo Novu. Kako to rade u svetu?

Svaka zemlja ima svoje novogodišnje običaje, od posebno spremljene hrane, preko naročite garderobe, do specijalnog kićenja kuće. Većina građana širom sveta pridržava se tih posebnih rituala u novogodišnjoj noći verujući da će im oni doneti sreću i blagostanje u novoj godini.

NEMAČKA - Stanovnici u hladnu vodu stavljaju otopljeno olovo i onda, prema oblicima koji nastaju, predviđaju budućnost. Pre ponoći na tanjirima ostavljaju malo hrane jer veruju da će osigurati zalihe u novoj godini. Nemci su prvi u 16. veku počeli da kite jelku.

AUSTRALIJA - Tradicionalno 1. januar se provodi na piknicima na plažama uz šampanjac. Proslava počinje u ponoć 31. decembra spektakularnim vatrometom u Sidneju.

ITALIJA - Po tradiciji 1. januara nove godine najhrabriji će se okupati u Tibru. Kupanje započinju skokovima sa mosta u ledenu reku. Tradicija je započela još davne 1946.

AUSTRIJA - Običaj je da se 31. decembra pije začinjeni punč, a ukrasi i šampanjac su deo slavlja. Petardama se tera zločesti duh stare godine.

FRANCUSKA - Običaj je da se za novu godinu priredi večera za celu porodicu i svi izmenjuju poklone. Na Jelisejskim poljima se pije šampanjac.

V. BRITANIJA - Veruje se da prvi muškarac koji dođe u kuću posle ponoći donosi sreću. On donosi poklone kao što su novac, hleb ili ugalj kako bi osigurao toj porodici da u nadolazećoj godini ima dovoljno od svega toga. On ne sme da bude plavokos ili riđ jer to donosi nesreću.

JAPAN - U ovoj zemlji je Nova godina najvažniji praznik i simbol je novog početka. Tradicija podrazumeva opraštanje svih nesporazuma u obitelji i među prijateljima kako bi se u novu godinu ušlo potpuno „čisto“. Zvona budističkih hramova zvone 108 puta kako bi se oteralo 108 ljudskih slabosti.

ŠPANIJA - U Barseloni je običaj da se u ponoć pojede 12 zrna grožđa, što osigurava 12 srećnih meseci u godini.

KINA - Sva vrata su ukrašena nečim crvenim jer je ta boja simbol sreće i veselja. Iz kuća su uklonjeni svi noževi na 24 sata kako se ne bi „presekla“ porodična sreća.

GRČKA - Pravi se specijalni novogodišnji hleb u kojem je sakriven novčić. Prva kriška je za malog Isusa, druga za oca kuće, a treća za kuću.

NORVEŠKA - Puding od pirinča u velikoj posudi je obavezan, a u njega se stavi jedan badem. Ko pronađe badem, pratiće ga sreća i bogatstvo u celoj godini.

BRAZIL - Običaj je da se nosi bela odeća za sreću i mir u godini koja dolazi.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP