Da li crveni donji veš u novogodišnjoj noći devojkama zaista donosi sreću?

Za sreću, a i zlu ne trebalo. Istraživanja pokazuju da većina devojaka 31. decembra na sebi ima nešto crveno, i to uglavnom - veš. Jer, on će, veruje se, biti zalog za sreću u ljubavi za čitavu dolazeću godinu. Pa ako deluje, deluje, ali bar ne može da šteti.


Pixabay
Ima i onih koji umesto, ili uz to, kupuju crvenu sveću i u novogodišnjoj noći je polažu na sto, jer baš ona priziva ljubav. A, ukoliko vam je stalo ne samo do radosti u emocionalnom, već u životu uopšte, onda bi trebalo da nabavite sveće i u drugim bojama. Tako je bela čuvar zdravlja, zelena materijalnog bogatstva, a plava uspeha na svim poljima, pa kada otkuca ponoć trebalo bi da držite sve sveće u ruci i napravite 12 krugova oko stola. Posle toga ih ugasite i izgovorite u sebi najvažniju želju.

Neki su bliži verovanju Starih Grka koji su, da bi im godina bila berićetna, na novogodišnju trpezu stavljali nar. On je simbol uspeha, prosperiteta i sreće, ali da bi "poslužio svrsi" mora da bude sasvim zreo i sočan. Novac će, veruje se, prizvati i stavljanje mnogo novčanica, pa makar one bile i lažne, u džepove. I ne zaboravite da u svaki novčanik, koristili ga ili ne, stavite bar kovani novčić, pošto ćete time osigurati blagostanje za 2019. godinu.

Jedno od prazničnih verovanja kaže da poslednjeg decembarskog dana ne bi trebalo da pozajmljujete novac, jer ćete se time spasti eventualnih dugova i materijalnih problema u narednih 12 meseci. Prvog januara nemojte ni da iznosite stvari iz kuće, pa ni kolače, već sve počastite u svom domu, jer se tako vaše bogatstvo neće rasipati.

U nekim kulturama je čak i pranje veša 1. januara nepoželjno, jer bi moglo da ugrozi zdravlje ukućana u narednoj godini. Budite pažljivi i sa lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP