Devojka iz Užica sve vidi naopako!

Kad Užičanka Bojana Danilović (26) treba nešto zapisati prvo okrene papir za 180 stepeni, a zatim počne pisati odozdo, iz donjeg desnog ugla nalevo prema vrhu papira.

Bojaninim slučajem bavi se tim američkih naučnika s Harvarda i MIT univerziteta. Ona je zdrava i prava, osim toga što sve gleda iz svog ugla i što se slabije orijentiše, ostalo potpuno normalno radi. Po struci je ekonomista i radi u pisarnici Gradske uprave u Užicu, piše 24.rs.

- Vidim drugačije nego ostali, prosto rečeno - naopako. Malo mi je problem da se snađem u prostoru, ne znam gde je levo, a gde desno. U Bostonu, gde sam u dva navrata bila na ispitivanjima, proglasili su me neurološkim fenomenom, predočili su mi da sam verovatno jedini čovek na svetu s tom osobinom - priča za „24 sata“ Bojana Danilović.

Ispitivanja su pokazala da je njeg mozak potpuno zdrav i da je ona osoba s natprosečnom inteligencijom. Međutim, utvrđeno je da ima drugačije vidno polje i centar za vid nego bilo koje drugo ljudsko biće. Bojanin mozak registruje prizor potpnuo uobičajeno, ali sliku prima drugačije, obrnuto. Još nekoliko pregleda i njena dijagnoza biće poznata.

- Ti ne znaš kako mi vidimo, mi ne znamo kako ti vidiš. Tako su mi poručili lekari. Zato ne mogu nikome da objasnim kako ja opažam stvari - dodaje mlada Užičanka.
Zbog te urođene osobine prijatelji je zovu Bojana Naopaka.

- Kod mene je još od prvog dana sve pošlo naopako. Na rođenju, umesto glave, prvo su iz majčinog stomaka izašle moje noge, ali problemi su nastali kada sam pošla u školu jer nisam mogla da čitam i pišem kao ostala deca.
Sve je to Bojana pregurala, vremenom je oguglala na šapat začuđenih ljudi koji razrogačenih očiju gledaju kako piše odozdo nagore.

- Kada radim za računarom, tastatura je okrenuta nadole, monitor obrnuto, pa su mi u Americi obećali da će mi napraviti poseban program. Ipak, uložila sam napor da naučim da kucam kao i ostatak sveta. Isto je kada pišem SMS-ove - ekran je dole, tipke su gore.

- I televiziju gledam, svi drugi bi rekli, sa obrnutim slikama, ali za mene je to potpuno normalno i ne znam kako bi to bilo iz nekog drugog ugla. Već sa čitanjem imam problem. Sreća te znam engleski, pa ne moram da izvrćem i jurim slova na titlovima - objašnjava devojka koja svet vidi naopačke.
Izvor: 24.rs.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP