Slovenački naučnici imaju novu teoriju vremena!

Naučnici istraživačkog centra Bistra u slovenackom Ptuju postavili su novu, revolucionarnu teoriju. Prema njoj, vreme više nije apsolutna vrednost u fizici, koja predstavlja sopstvenu dimenziju. Oni smatraju da vreme ne predstavlja četvrtu dimenziju prostorno-vremenskog kontinuuma, već da je svemir bezvremenski određen.

Amrit Sorli, Davide Fiscaletti i Dušan Klinar predlažu da se koncept vremena gleda tako da tačnije odgovara fizičkom svetu, odnosno da ga se posmatra kao numeričku meru reda promene. Svoju teoriju obrazložili su u žurnalu Physics Essays.

Ono što oni tvrde jest da je vrijeme matematička, a ne fizikalna vrijednost. Takav način gledanja na vrijeme ne znači da ono ne postoji, već da je vezano isključivo za prostor, suprtotno ideji apsolutne vrijednosti u obliku zasebne dimenzije. Na prostorno-vremenski kontinuum se gleda kao na cjelinu od četiri dimenzije, tri fizičke i vremensku. Sorli, Fiscaletti i Klinar tvrde da bi korektnije bilo gledati na prostorno-vremenski kontinuum kao cjelinu od četiri prostorne dimenzije.

'Ideja vremena kao četvrte dimenzije u prostoru nije donijela veliki napredak u svijetu fizike. Mi razvijamo teoriju 3D kvantnog prostora na bazi Planckovog rada. U tom prostoru, ili svemiru, vrijeme više nije 'dužinska kontrakcija' i ne postoji 'vremenski odmak', Ono što postoji jest brzina materijala, koja je relativna u odnosu na Einsteinovu teoriju', stoji u njihovom objavljenom radu.

Da bi bolje pojasnili pokušali su to numerički objasniti. Broj jedan se nalazi prije prije dva, ali ne u vremenskom smislu, već numeričkom. To bi značilo da objekt, poput fotona, koji prijeđe određenu udaljenost, prešao tu udaljenost u numeričkom smislu, a ne apsolutno vremenskom. Dakle bez odmaka vremena, jer vrijeme ne gledaju kao dimenziju.

'Newtonovu teoriju apsolutnog vremena ne može se lažirati, ne možete je dokazati ili ne dokazati. U nju morate vjerovati', rekao je Sorli. Iako možda previše za koncipirati odjednom, njihov prijedlog je da se vrijeme s koncepta nečeg nedokučivog, postavi kao mjerna jedinica u kretanju objekata kroz prostor, odnosno da iz svojevrsnog misterija prijeđe u fizičku stvarnost.
(Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP