Sulejman Veličasntveni: Šta ćemo gledati u nastavku serije

Za septembar je planirano emitovanje drugog dela TV serijala „Sulejman Veličanstveni“ (TV Prva).

Uzbudljiv i neizvestan završetak poslednje epizode prve sezone ostavio je 1.700.000 gledalaca, koliko je zabeleženo fanova sage o osmanlijskom osvajaču, u sevdahu. Prognoze su da će im jedini ćef do jeseni biti - bujna mašta o raspletu burnog zapleta.

U igri su još i veština nagađanja ili poneka procurila informacija, a prve „dojave“ su već osvanule. I to, a gde drugde nego, na - forumima. Jedan „forumaš“ (na sajtu TV Prva) je privukao najviše pažnje, iznoseći sadržaj prve epizode druge sezone. Pa kaže:

- Bali-beg će spasiti Hurem, ali će ona pobeći. Kada je Sulejman pronađe i vrati u harem, majka sultanija i Mahidevran će poludeti. Čovek koji je pokušao da ubije Hurem, priznaće da ga je unajmio neki ferhat...

Onima koje je Sulejman „pokorio“, ova informacija je sigurno dragocena, a među znatiželjnicima preovlađuju žene, jer je više od polovine lepšeg pola u Srbiji zaraženo ovom pričom. I to, objašnjava sociolog kulture Ratko Božović, nije za nevericu, jer su žene prirodno slabije na ovakve sadržaje.

- Muškarci će radije gledati fudbal ili se nervirati zbog rasprava u političkim emisijama - kaže Božović. - Žene, s druge strane, i mir i odmor pronalaze u pričama o ljubavi, lepoti i intrigama, što im provereno nudi utočište i spas od svakodnevice. „Sulejman Veličanstveni“ pleni i „bojama“ - velelepnim kostimima, raskošnim nakitom i prizorima koji prijaju oku.

I dok uživaju u tim „bojama“, ljubiteljke, ali i ljubitelji „Sulejmana Veličanstvenog“ očigledno ne mare za kritike koje se iznose na račun objektivnosti serije, odnosno izvrtanja istorijskih činjenica. Neki istoričari glasno upozoravaju da serija o sultanu, koji je 1521. godine osvojio i Beograd, nije samo priča o ašikovanju, dvorskim spletkama i uzbuđenjima u haremu, već i pokušaj revidiranja istorije. Profesor dr Milan Brdar, naučni savetnik Instituta društvenih nauka, podseća na, recimo, danak u krvi koji se u seriji uopšte ne spominje.

- Znamo i da su žene u Srbiji bile otimane i silovane, a ne da su ih kupovali Tatari, kako je to u seriji prikazano - kaže Brdar. - Iako prosečnog srpskog gledaoca ne zanima istorijska istina, jer je željan zabave, činjenica je da ne smemo da zaboravimo ono što se u ovoj sagi ne prikazuje. Sulejman Veličanstveni, kada je osvojio Beograd, proterao je sve Srbe i naselio ih u blizini Carigrada. Zato tamo i danas postoji mesto koje se zove Beograd.

A da se u seriji naslovni junak slavi samo kao veliki i častan osvajač, bez iznošenja nekih istorijskih istina, smatra i dramaturg Radoslav Lale Pavlović. Umesto serije, gledaocima preporučuje da pročitaju biografiju profesora Radovana Samardžića „Sulejman i Rokselana“.

- Serija se bavi životom sultana kroz trbušne plesove, ljubljenje i razonodu u haremu, ali to nije to - kaže Pavlović. - Činjenice ne smeju da se ignorišu, jer u tom slučaju umetničko delo gubi na vrednosti. Knjiga je zato mnogo merodavnija.


ČETVRTA SEZONA
Dezinformacija da četvrta sezona serije neće ugledati svetlost dana, zbog nedavne smrti scenaristkinje i korediteljke Meral Okaj, brzo je demantovana. Kada odgledaju drugu i treću sezonu, koje su već snimljene, „zavisnici“ priče o sultanu mogu da se nadaju novim zapletima, obećavaju iz TV Prva.
(Novosti)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP