Ne čudite se, neka deca se prvi put zaljube već sa pet godina!

Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vreme uoče znake dečje naklonosti prema drugarici/drugu, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan deo odrastanja.

Pixabay

Simpatije su nešto što se oduvek podrazumevalo u životu mališana i bojilo svačije detinjstvo, ali se danas javljaju mnogo ranije i u malo ozbiljnijoj formi nego ranije. Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da devojčice već u trećoj godini umeju da naglas kažu da im je drug iz vrtića ili komšija dečko, dok već u petoj govore da su se zaljubile. Dečaci su tu malo tvrđi, što ne znači da i oni nemaju simpatiju. Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vreme uoče znake dečje naklonosti prema drugarici/drugu, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan deo odrastanja. Oni savetuju kako da lakše prepoznate da li se vaše dete "zaljubiška" i kako da se prema tome postavite.

- Čim se spomene ime simpatije, ono se smeška, crveni ili počinje da se vrpolji. Vi se pravite kao da to ne vidite.

- Ako primetite da priča samo o jednom drugu/drugarici ili se u vrtiću ne odvaja od njega, pitajte ga da li se u njegovom prisustvu oseća posebno.

- Ukoliko vam sam to prizna, nemojte da ga zadirkujete, jer će u kasnijim godinama izbegavati da vam poverava ljubavne probleme.

- Nemojte celoj rodbini da ispričate kako sumnjate da je vaše dete zaljubljeno u tu i tu osobu, nego se pravite kao da se ništa ne dešava.

Izvor: novosti.rs

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP