OSTANI KOD KUĆE: Vodič kroz virtuelnu kulturnu scenu Srbije

Ministarstvo kulture i informisanja je na zvaničnoj internet stranici objavilo spisak od 100 institucija kulture, čiji sadržaji postaju dostupni jednim klikom.


Image by Gerd Altmann from Pixabay 

U prethodnih deset dana predstavljeno je više od stotinu pozorišnih predstava, dokumentarnih i igranih filmova, koncerata, muzejskih tura, knjiga, a „virtuelni“ posetioci su pozvani da istraže i sadržaje koji su od ranije dostupni na sajtovima ustanova kulture.


Među njima je digitalni arhiv Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, koji sadrži preko 12.000 stranica, od Novina serbskih iz 1834, preko rukopisa, izdanja sa posvetom autora, do kragujevačkih novina i časopisa.
Digitalnu ediciju Antologija srpske književnosti Učiteljskog fakulteta u Beogradu čini preko 130 književnih dela, od srednjovekovnih žitija srpskih svetaca i narodne poezije i proze do najznačajnijih dela srpske književnosti XVIII, XIX i početka XX veka.
Više od 500 dokumenata sa preko 100 000 stranica, čine digitalni arhiv Biblioteke šabačke, a elektronska izdanja dostupna su i na sajtu Narodnog muzeja Aranđelovac.
Aplikacija „Muzej za poneti - muzej za sve“ Zavičajnog muzeja Knjaževac sadrži prezentacije bogatih zbriki Muzeja i kulturnog nasleđa knjaževačkog kraja, dok aplikacija „Arheološki lokalitet Lepenski Vir“, pored obilaska samog lokaliteta, omogućava i obilazak trodimenzionalne rekonstrukcije njegovog izvornog izgleda.
U okviru aplikacije "Cultural Places" dostupni su sadržaji posvećeni stalnoj postavci Narodnog muzeja u Leskovcu, nazvanoj „Vremeplov leskovačkog kraja“, arheološkom nalazištu Caričin grad, istoriji Gradske kuće.
Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice, projekat Ministarstva kulture i informisanja i Centra za proučavanje kulturnog razvitka, predstavlja najznačajnije ličnosti, događaje i objekte kulture Srbije.
A na sajtu Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“ iz Vrnjačke Banje dostupni su snimci razgovora sa srpskim piscima, likovnim umetnicima, glumcima, rediteljima, muzičarima i drugim predstavnicima srpske kulture, od kojih mnogi više nisu sa nama.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP