Test iz srpskog jezika i matematike

Danas i sutra odrzavaju se kvalifikacioni ispiti za upis u srednje stručne škole i gimnazije, iz maternjeg jezika, odnosno iz matematike. Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović u direktnom prenosu na RTS izvukao je od pet mogućih, kombinaciju broj tri iz maternjeg jezika koju đaci rade na kvalifikacionom testu za upis u srednje škole.
Pogledajte i:
Rešenja testa iz matematike (Download)
Rešenje testa iz srpskog jezika (Download)

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović u direktnom prenosu na RTS izvukao je od pet mogućih, kombinaciju broj tri iz maternjeg jezika koju đaci rade na kvalifikacionom testu za upis u srednje škole.

Ministar je poručio đacima da bi trebalo pažljivo da pročitaju zadatke, da ne paniče i da se oslone na svoje znanje.

Obradović je napomenuo da će rešenje današnjeg testa tokom dana biti objavljeno na sajtovima Ministarstva i RTS-a.

Učenici polažu kvalifikacioni ispit u osnovnoj školi u kojoj su završili osmi razred.

Trajanje ispita, oba dana testiranja (iz maternjeg jezika i matematike), predviđeno je od deset do 12 časova. Učenici će matematiku polagati sutra.

Od 80.903 učenika koliko je završilo osnovnu školu, 71.870 učenika prijavilo se za polaganje kvalifikacionog ispita za upis u srednju školu, a polažu ga učenici koji konkurišu za upis u gimnaziju ili srednju stručnu školu, u četvorogodišnjem trajanju.

U srednjim školama ima ukupno 88.799 raspoloživih mesta.

Učenici koji polažu ispit trebalo je da dođu u matične osnovne škole najmanje pola sata pre polaganja testa. Kada dobiju test, prvo treba pažljivo da pročitaju uputstvo za rešavanje, koje se nalazi na prvoj strani testa, a zatim da pristupe izradi.

Konačni odgovori iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i konačna rešenja iz matematike, kako se precizira u saopštenju, moraju biti napisana hemijskom olovkom, dok u toku izrade testa učenici mogu koristiti grafitnu olovku.

Zabranjena je upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, kao i upotreba digitrona, od pribora dozvoljena je upotreba grafitne i hemijske olovke, gumice za brisanje, šestara, lenjira i trougla.

Test iz matematike sadrži 17 zadataka, od kojih je 12 identično zadacima iz zbirke, dok će pet zadataka biti iz različitih oblasti i različite težine, imati istu postavku, ali biće sa izmenjenim vrednostima, odnosno brojevima.

Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sadrži nekoliko zadataka u kojima će biti promenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na redosled dat u zbirci.

Učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, što znači maksimalno 40 bodova.

Na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu, broja bodova dobijenih na takmičenjima, i na osnovu rezultata na kvalifikacionom ispitu izvršiće se rangiranje kandidata, koji su položili kvalifikacioni ispit za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju.

Učenik je položio kvalifikacioni ispit ako je ostvario najmanje po jedan bod iz svakog predmeta. Prvo će biti rangirani učenici koji su osvojili od pet do 20 bodova iz svakog od predmeta, a zatim i kandidati koji su osvojili najmanje po jedan bod iz svakog predmeta, do broja predviđenog za upis.

Preliminarni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 24. juna, dok će konačni biti objavljeni 29. juna.

Tokom 29. i 30. juna učenici će predavati popunjene liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, dok će se raspored i upis učenika u prvom upisnom krugu obaviti 8. i 9. jula.

Ministarstvo prosvete želi svim učenicima koji će polagati kvalifikacioni ispit za upis u srednju školu da ostvare onaj broj bodova koji im je potreban da upišu željenu gimnaziju ili srednju stručnu školu.
(MONDO)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP