Loto izvestaj na Vasem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Boza - recept star vek i po

Boza je staro pice - pominje se i u istorijskim tekstovima, jer je napravljena u turskom delu centralne Azije već 900. godine. Njeno zlatno doba bilo je u vreme vladavine Otomanskog carstva. Bozu nije teško napraviti. Doduše, za to su potrebna dva dana mućkanja i kuvanja, ali trošak nije veliki, dobije se osvežavajuće letnje piće, pa pokušajte.

Recept pred vama star je "samo" vek i po. Po njemu, potrebno je pola kilograma kukuruznog brašna staviti u pet litara mlake vode i ostaviti da odstoji desetak sati. Ili celu noć. Onda lonac sa brašnom i vodom staviti na laganu vatru i ostaviti da krčka tri sata, pa skloniti sa šporeta da se tečnost ohladi...

U međuvremenu 20 grama kvasca staviti u mlaku vodu da se rastopi, a onda u prokuvano ohlađeno kukuruzno brašno. Dobro promešati i ostaviti sve da stoji još desetak sati.
Posle toga kroz gustu gazu procediti bozu, zasladiti je sa pola kilograma šećera (po ukusu dodati i više ako neko voli slađe). Sipati u boce, ali ne zatvarati ih da ne bi bilo 'bombardovanja' u frižideru, budući da flaše u protivnom mogu da puknu.

Boza nije piće novijeg datuma. Naprotiv, pominje se i u istorijskim tekstovima, jer je napravljena u turskom delu centralne Azije već 900. godine.
Njeno zlatno doba bilo je u vreme vladavine Otomanskog carstva. Do 16. veka bozu su pili svi koji su to želeli, u neograničenim količinama, dok neki ljubitelj žešće kapljice nije smislio alkoholnu "tartar bozu", pa je sultan Selim Drugi (vladao 1566–1574) morao da uvede prohibiciju, piše "Politika"
U 17. veku sultan Mehmed Četvrti je otišao korak dalje zabranjujući sva alkoholna pića, a budući da se u toj kategoriji našla i boza, zatvorio je sve prodavnice boze.
Turski putopisac Evlija Čelebija svedoči u svojim zapisima da se boza u to vreme naširoko pila i da je samo u Istanbulu postojalo 300 prodavnica boze, u kojima je radilo oko hiljadu ljudi.
Janičari u turskoj vojsci su je posebno voleli.
Svako se potrudio da bozi doda nešto svoje, u Albaniji je to pšenično brašno, kao i na Krimu, u Kirgiziji se boza spravlja od zgnječene pšenice, a u Turkmeniji sa grubo lomljenim pirinčem.

13 komentara:

Nikolče субота, 10. јул 2010. 12.40.00 GMT+2  

E,da ja sam ljubitelj boze i konacno pod stare dane resih da je i sam napravim i nadjoh ovaj recept.Probao.
Pola kg brasna na 5l vode daje gustu masu koja hladjenjem postaje jos gusca skoro kao puding,Dodao sam jos toliko vode.Tek tad je konzistencija dobra.Upravo dodajem kvasac i moram cekati da uskisne.Javim se kad vidim rezultat

Jovan,  субота, 10. јул 2010. 14.28.00 GMT+2  

Hajde javi, bas me interesuje.
Pozdrav!

Jelisaveta64 уторак, 06. децембар 2011. 09.21.00 GMT+1  

Ovaj recept nije tačan. Takodje sam dobila kašu, gustu kao puding, dolivala vodu pa prekuvavala... dodajem četvrti litar vode, odnosno, pokušavam zbog utrošenog vremena, para i struje da ne prospem.

Анониман,  четвртак, 08. децембар 2011. 12.14.00 GMT+1  

Ako vam se ova masa previse zgusne kao sto je neko pomenuo onda se radi o tome da je stavljana na prejaku temperaturu... Dakle kada masa odstoji 10 sati posuda se stavlja na sto manju temperaturu i dok ne pocne da lagano kljuca sto cesce se mesa... Recept je dobar samo postupak zahteva malo vise strpljenja i vestine

Анониман,  уторак, 21. фебруар 2012. 10.06.00 GMT+1  

ha ha ovaj recept nije boza nego kvaščevina....uopšte nije tačan...probajte na drugom linku...svašta

Анониман,  среда, 04. јул 2012. 20.53.00 GMT+2  

Ja je pravim tako sto u pet litara vode stavim 6 kasika kukuruznog brasna da prenoci, sutradan prokuvam samo da pusti kljuc i kad se smlaci dodam dve kesice suvog kvasca. Kad uskisne zasladim po ukusu i dodam malo limuntusa. To je to, dobili ste pravu poslasticarsku bozu.

Анониман,  субота, 02. новембар 2013. 23.08.00 GMT+1  

koja budala postavi ovaj recept....samo nas zavarava da gubimo vreme na gluposti...boza nije puding...glup sajt nema sta

Анониман,  субота, 25. јануар 2014. 10.43.00 GMT+1  

ha ha radim bozu vec 2 decenije a ovako nesto jos nisam procitao...bas sam se dobro zacudio koliko ima glupih ljudi pa ovako nesto stavljaju kao recept...

Анониман,  субота, 25. јануар 2014. 10.44.00 GMT+1  

drug, nije ovo nista...citav sajt obiluje glupostima

Анониман,  уторак, 28. јануар 2014. 22.50.00 GMT+1  

glupe recepte koriste glupi ljudi :-)

Анониман,  среда, 12. фебруар 2014. 02.21.00 GMT+1  

Pozz svim ljubiteljima boze,što se recepta tiče tačno je da je pola kg brašna na 5l vode previše jer će se dobiti masa slična pudingu u šta će morati da se dodaje još par litara vode. Bozu kuvam godinama i napisaću vam recegt kojeg se pridržavajte i nećete imati nikakvih problema. U 6 l hladne vode sipajte 200gr kukuruznog brašna,dobro promešajte,poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro još jednom dobro promešajte i stavite na tihu vatru uz često mešanje da se krčka. Jako je bitno da se masa često meša jer se brašno vrlo lako lepi za dno posude i može doći do zagorevanja. Kada proključa smanjite vatru na minimum i kuvajte još 45 min uz stalno mešanje. Nakon toga masa je kuvana i odložite je da se potpuno ohladi. Kada se masa ohladila u drugu posudu sipajte 1 litar mlake vode,izdrobite 20gr svežeg kvasca,promešajte i ostavite da odstoji 5 min. Nakon 5 min sjedinite sa ohladjenom masom i dobro promešajte. Ostavite sve da odstoji 10 sati,uzmite čist veći sud,prekrjte ga sterilnom gazom i polako sipajte bozu da se dobro procedi (cedjenje je vrlo bitno jer će te dobiti kompaktnu masu bez gromuljica). Kada ste završili sa cedjenjem,u procedjenu bozu dodajte šećer,500-600 gr,može i više (ostavljam po ukusu),dobro promešajte da se šećer istopi i pomoću levka razlijte u flaše. Kada ste to završili flaše blago zatvorite i odložite u frižider. Sutradan ujutro će vas sačekati preukusna boza koju možete u slast piti! Što duže je držite u frižideru,boza će imati kiseliji i jači ukus zbog fermentacije kvasca. Meni je najbolja drugi dan,kada počinje da "štipa" za jezik :) Nadam se da sam pomogao. Imate pravi recept za pravu bozu,probajte ga i nećete se pokajati! I ostavite komentar kako je uspelo! Pozz!

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP