Boza - recept star vek i po
Boza je staro pice - pominje se i u istorijskim tekstovima, jer je napravljena u turskom delu centralne Azije već 900. godine. Njeno zlatno doba bilo je u vreme vladavine Otomanskog carstva. Bozu nije teško napraviti. Doduše, za to su potrebna dva dana mućkanja i kuvanja, ali trošak nije veliki, dobije se osvežavajuće letnje piće, pa pokušajte.
Recept pred vama star je "samo" vek i po. Po njemu, potrebno je pola kilograma kukuruznog brašna staviti u pet litara mlake vode i ostaviti da odstoji desetak sati. Ili celu noć. Onda lonac sa brašnom i vodom staviti na laganu vatru i ostaviti da krčka tri sata, pa skloniti sa šporeta da se tečnost ohladi...
U međuvremenu 20 grama kvasca staviti u mlaku vodu da se rastopi, a onda u prokuvano ohlađeno kukuruzno brašno. Dobro promešati i ostaviti sve da stoji još desetak sati.
Posle toga kroz gustu gazu procediti bozu, zasladiti je sa pola kilograma šećera (po ukusu dodati i više ako neko voli slađe). Sipati u boce, ali ne zatvarati ih da ne bi bilo 'bombardovanja' u frižideru, budući da flaše u protivnom mogu da puknu.
Boza nije piće novijeg datuma. Naprotiv, pominje se i u istorijskim tekstovima, jer je napravljena u turskom delu centralne Azije već 900. godine.
Njeno zlatno doba bilo je u vreme vladavine Otomanskog carstva. Do 16. veka bozu su pili svi koji su to želeli, u neograničenim količinama, dok neki ljubitelj žešće kapljice nije smislio alkoholnu "tartar bozu", pa je sultan Selim Drugi (vladao 1566–1574) morao da uvede prohibiciju, piše "Politika"
U 17. veku sultan Mehmed Četvrti je otišao korak dalje zabranjujući sva alkoholna pića, a budući da se u toj kategoriji našla i boza, zatvorio je sve prodavnice boze.
Turski putopisac Evlija Čelebija svedoči u svojim zapisima da se boza u to vreme naširoko pila i da je samo u Istanbulu postojalo 300 prodavnica boze, u kojima je radilo oko hiljadu ljudi.
Janičari u turskoj vojsci su je posebno voleli.
Svako se potrudio da bozi doda nešto svoje, u Albaniji je to pšenično brašno, kao i na Krimu, u Kirgiziji se boza spravlja od zgnječene pšenice, a u Turkmeniji sa grubo lomljenim pirinčem.
27 komentara:
E,da ja sam ljubitelj boze i konacno pod stare dane resih da je i sam napravim i nadjoh ovaj recept.Probao.
Pola kg brasna na 5l vode daje gustu masu koja hladjenjem postaje jos gusca skoro kao puding,Dodao sam jos toliko vode.Tek tad je konzistencija dobra.Upravo dodajem kvasac i moram cekati da uskisne.Javim se kad vidim rezultat
Hajde javi, bas me interesuje.
Pozdrav!
Ovaj recept nije tačan. Takodje sam dobila kašu, gustu kao puding, dolivala vodu pa prekuvavala... dodajem četvrti litar vode, odnosno, pokušavam zbog utrošenog vremena, para i struje da ne prospem.
Ako vam se ova masa previse zgusne kao sto je neko pomenuo onda se radi o tome da je stavljana na prejaku temperaturu... Dakle kada masa odstoji 10 sati posuda se stavlja na sto manju temperaturu i dok ne pocne da lagano kljuca sto cesce se mesa... Recept je dobar samo postupak zahteva malo vise strpljenja i vestine
Hvala!
ha ha ovaj recept nije boza nego kvaščevina....uopšte nije tačan...probajte na drugom linku...svašta
netačan recept
Ja je pravim tako sto u pet litara vode stavim 6 kasika kukuruznog brasna da prenoci, sutradan prokuvam samo da pusti kljuc i kad se smlaci dodam dve kesice suvog kvasca. Kad uskisne zasladim po ukusu i dodam malo limuntusa. To je to, dobili ste pravu poslasticarsku bozu.
koja budala postavi ovaj recept....samo nas zavarava da gubimo vreme na gluposti...boza nije puding...glup sajt nema sta
ha ha radim bozu vec 2 decenije a ovako nesto jos nisam procitao...bas sam se dobro zacudio koliko ima glupih ljudi pa ovako nesto stavljaju kao recept...
drug, nije ovo nista...citav sajt obiluje glupostima
glupe recepte koriste glupi ljudi :-)
Pozz svim ljubiteljima boze,što se recepta tiče tačno je da je pola kg brašna na 5l vode previše jer će se dobiti masa slična pudingu u šta će morati da se dodaje još par litara vode. Bozu kuvam godinama i napisaću vam recegt kojeg se pridržavajte i nećete imati nikakvih problema. U 6 l hladne vode sipajte 200gr kukuruznog brašna,dobro promešajte,poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro još jednom dobro promešajte i stavite na tihu vatru uz često mešanje da se krčka. Jako je bitno da se masa često meša jer se brašno vrlo lako lepi za dno posude i može doći do zagorevanja. Kada proključa smanjite vatru na minimum i kuvajte još 45 min uz stalno mešanje. Nakon toga masa je kuvana i odložite je da se potpuno ohladi. Kada se masa ohladila u drugu posudu sipajte 1 litar mlake vode,izdrobite 20gr svežeg kvasca,promešajte i ostavite da odstoji 5 min. Nakon 5 min sjedinite sa ohladjenom masom i dobro promešajte. Ostavite sve da odstoji 10 sati,uzmite čist veći sud,prekrjte ga sterilnom gazom i polako sipajte bozu da se dobro procedi (cedjenje je vrlo bitno jer će te dobiti kompaktnu masu bez gromuljica). Kada ste završili sa cedjenjem,u procedjenu bozu dodajte šećer,500-600 gr,može i više (ostavljam po ukusu),dobro promešajte da se šećer istopi i pomoću levka razlijte u flaše. Kada ste to završili flaše blago zatvorite i odložite u frižider. Sutradan ujutro će vas sačekati preukusna boza koju možete u slast piti! Što duže je držite u frižideru,boza će imati kiseliji i jači ukus zbog fermentacije kvasca. Meni je najbolja drugi dan,kada počinje da "štipa" za jezik :) Nadam se da sam pomogao. Imate pravi recept za pravu bozu,probajte ga i nećete se pokajati! I ostavite komentar kako je uspelo! Pozz!
ja sam pravila bozu koja je stara vek ipo u pet litra vode stavllam pola kile brasna da odstoji preko noci sutra dan sam kuvala dva sata pa sam stavila dase ohladi 20g kvasca sam pomesala sa dve litre mlake vode i ostavila desetak sati sutra je cedim i stavljam pola kile secera ali meni ne izgleda kiselkasto dali treba da dodam malo limuntusa pomozite ko zna Hvala
Receipt je dobar, stos je u tome da boza mora da odstoji nekoliko dana da fermentise i dobije kiseline koliko treba. Dakle, strpljenja moliću fino! I još nešto:moja mama je bozu podkvasila ne kvascem već Džeminom bozom a to je onda isti ukus. Ako podkvasiš kvascem onda svaku sledeću turu podkvasis od one prethodne i onda tek posle 5,6 tura dobiješ ukus koji treba. Treba strpljenja i znanja i zato je Džemina boza i bila najbolja. Takođe i ona Medžedova iz Kn.Mihajlove. Džema bio u Makedonskoj do pre dve, tri godine a Medžed u Knezu gde je bila Američka čitaonica
Ehhh....nazalost ta Dzemina poslasticarnica u Makedonskoj ul (u Beograd) vise ne postoji..sada je na njenom mestu neki kafe ili nesto slicno...ali ne znam da li jos postoji i Medzedova poslasticarnica u bivsoj Americkoj citaonici u Kn Mihajlovoj...Ne znam kakav je kvalitet boze koja se nudi po nekim prodavnicama zdrave hrane u Beograd...Moze li neko da mi preporucuje gde bih mogao nabaviti pravu bozu u Beogradu??? Hvala..pozdrav :-)
Ima u poslastičarnici u Kačarevu (nekih 30km od Bg, pa ako imate nekog ili Vas put nanese...)
ako se bojite da vam nezagori ne samo boza nego druge lako zagorive slastice kao mlekoza puding ili sutlijas stavita na ringlu dve tri kovanice dinara i sigurno vam nece nista zagoreti pozdrav
Flasirana boza sa crvenom etiketom u prodavnicama zdrave hrane je odlicna. Sad, ko bas voli onaj karakteristican reski ukus poslasticarske boze mozda bude razocaran, ali meni bas odgovara ovako. Probajte.
Poštovani ljubitelji boze,
Vidim da se baš mučite da napravite bozu što nije ni malo čudno, jer to nije tako običan recept, već dugo čuvana tajna.
Uz svo poštovanje prema onima koji su na ovom bloggeru objavili recepte, mogu samo reći da greše.
Kao prvo, kukuruzno brašno se prepržava na suvoj šerpi, a ne kuva se ili kiseli kako je to već neko opisao. Drugo, za buzu se ne koristi kvasac, već jedan istočnjački napitak koji je, takođe, dostupan. Taj napitak je lekovit i lako ga je pripremiti.
Mislite balkanski napitak? Jeli je taj napitak alkoholjni? Onda je mozda pivo
Mislite balkanski napitak? Jeli je taj napitak alkoholjni? Onda je mozda pivo
Ovaj recept je 100% tacan ja sam poslasticar
Koji? Ovdje nema ni jedan kompletan
Recept je potpuno tačan. Boza je odlična. Samo je treba kuvati na blagoj vatri i procediti i dobićete idealnu gustinu. Pozdrav
Кои ке Тај капитал који се користи името квасац
Постави коментар