Obraz i SNP 1389 - zahtev za zabranu

Zabranu pokreta "Obraz" i "Srpskog narodnog pokreta 1389." zatražiće od Ustavnog suda Srbije republički javni tužilac Slobodan Radovanović.

On je za B92 izjavio da su te dve grupe identifikovane, kao one koje moraju odmah da se stave van zakona. "Ovih dana smo vredno radili i moram da pohvalim saradnju MUP-a koji nam je pomogao da prikupimo sve raspoložive dokaze, koje smo pretočili u inicijativu Ustavnom sudu da zabranimo ove dve organizacije. Naš posao se i dalje nastavlja”, kaže Radovanović.

On je objasnio da se Obraz i SNP 1389 zalažu za ksenofobiju, homofobiju, za proterivanje svih onih koji ne pripadaju istoj veri, naciji i religiji, što je i navelo tužilaštvo da zahteva zabranu njihovog delovanja.
On dodaje i da će tužilaštvo pažnju obratiti i na to ko stoji iza ovih organizacija, kao i da neće zaobići navijačke grupe.
“Za sve organizacije za koje ustanovimo da su ekstremističke, ultradesničarske, koje ugrožavaju prava građana zagarantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama, tražićemo njihovu zabranu”, kaže Radovanović.
Kada je reč o slučaju Miladina Kovačevića, protiv koga se vodi istraga zbog prebijanja studenta Brajana Štajnhauera, prošle godine u Bostonu, tužilac Radovanović kaže da sada kada je iz Amerike stigla dokumentacija o tom predmetu sledi dalja istraga.
Podsetimo, američki državni tužilac formalno je ustupio predmet Kovačević srpskom pravosuđu početkom aprila posle dogovora sa Vladom Srbije, koja je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.
Kovačević se sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda Štanhaueru tokom tuče u bostonskoj studentskoj dikoteci, kao i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanje isprave.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP