Boris Tadić na saslušanju

Predsednik Srbije Boris Tadić početkom sledeće nedelje dobiće poziv za saslušanje kod opštinskog sudije za prekršaje zbog prijave koju je 16. oktobra policija podnela protiv njega zato što je pio šampanjac posle fudbalske utakmice Srbije i Rumunije, objavio je Press.

Pored Tadića, pozive za saslušanje dobiće i ministarka sporta i omladine Snežana Marković-Samardžić (G17 Plus), predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić (SPS) i predsednik Fudbalskog saveza Tomislav Karadžić. Očekuje se da će svi oni biti saslušani dve nedelje od dana kada im poziv bude uručen.

Prema pravilima, Tadić i ostali mogu se lično pojaviti pred sudijom, ali se o optužbama mogu i pismeno izjasniti preko advokata. Očekuje se da presuda u ovom slučaju bude doneta vrlo brzo, možda već posle prvog saslušanja.
Predsednik Srbije Boris Tadić, kao i ministarka sporta, uživaju imunitet, ali se na njega neće pozvati.
- Predsednik Boris Tadić sigurno se neće pozivati na imunitet u ovom slučaju, on je već izjavio da je spreman da plati kaznu ukoliko sud utvrdi da je prekršio zakon - rečeno je Pressu u Predsedništvu Srbije.
Ministarka Snežana Marković-Samardžić kaže za Press da je spremna da se pojavi pred sudom.
- Naravno da se u ovom slučaju neću pozivati na imunitet. Ukoliko sud odluči da treba da platim kaznu, ja ću to i uraditi - kaže Marković-Samardžić.
Starešina Gradskog sudije za prekršaje Zoran Pašalić kaže da je predmet protiv predsednika Srbije već predat sudiji na postupanje, ali da po zakonu ne sme da otkrije ime sudije.
- O detaljima ovog predmeta, uključujući i ime sudije, ne smem da govorim, jer je otkrivanje tih podataka krivično delo - objašnjava Pašalić.

Kazna do 50.000 dinara
Advokat Ljubiša Živadinović kaže da ako neko ne bude zadovoljan prvostepenom odlukom ima pravo na žalbu.
- Svi oni mogu lično kod sudije da daju iskaz, ali im isto tako zakon dozvoljava i da pismenim putem daju odbranu. U tom slučaju, oni ne moraju da se pojave kod sudije za prekršaje. Inače, kada su prekršaji u pitanju, sudija vrlo brzo donosi odluka. Onaj ko ne bude zadovoljan, ima pravo da drugostepenom organu podnese žalbu. I to u roku od 15 dana od uručenja prvostepene odluke. I u ovom slučaju, presuda se donosi veoma brzo... - objašnjava Živadinović.
Policija je podnela prekršajne prijave protiv Tadića i ostalih zbog kršenja Zakona o sprečavanju nedoličnog ponašanja na sportskim manifestacijama. Ovaj zakon zabranjuje točenje i konzumiranje alkohola pre, za vreme i 90 minuta posle utakmica. Predsedniku Tadiću zaprećena je kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili 60 dana zatvora.
Izvor: Press

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP