Pre smrti snažna aktivnost mozga

Američki naucnici na tragu su otkrića fiziološkog dokaza o vantelesnim iskustvima ljudi na samrti ili onih koji su bili vrlo blizu umiranja.

Proučavajući moždane talase sedam terminalno bolesnih pacijenata, otkrili su kako u momentima pre smrti, mozak odašilje veliki (za pojmove moždane aktivnosti) električni energetski izboj. Studija lekara iz Washingtona, objavljena je u mesečniku Journal of Palliative Medicine, a u njoj se teoretise o povezanosti pomenute moždane aktivnosti s takozvanim 'near death' (blizu smrti) iskustvima, kojima se inače u pravilu pripisuju religiozni ili spiritualni atributi.

-Prvo smo pomislili, hej pa to je bilo čudno, šta je to? - ispričao je autor studije Lakhmir Chawla za Discovery News, opisujući svoje i reakciju kolega nakon što su njihovi aparati zabeležili snažnu energetsku moždanu aktivnost kod prvog od pacijenata.


'Pomislili smo kako je u pitanju mobilni telefon i neki od medicinskih aparata u sobi te da je anomalija zabeležena usled rada jednog od njih, ali onda smo ih sve počeli micati, ili gasiti. Na naše iznenađenje, dobili smo isti rezultat', opisao je Chawla. Lekari veruju kako su zapravo svedočili izboju moždanih neurona, u trenutku kad oni gube kisik, zbog nedostatka tlaka u krvi prije same smrti. 'Svi su neuroni međusobno povezani i kad izgube kiseonik, njihova sposobnost da zadrže električni potencijal nestaje. Kad čoveku zataji krvotok, njegovi neuroni svi odjednom 'planu' i dobijete veliki domino efekt. Mi mislimo kako to uzrokuje ono što su naši instrumenti zabeležili', zaključio je Chawla.


Za Kevina Nelsona sa univerziteta u Kentuckyju, koji i sam proučava rad mozga i vantelesna iskustva ljudi, koji su bili blizu smrti, otkriće lekara iz Washingtona, ne predstavlja poseban novitet.


- Da mozak ispušta izboj visokog napona, kad ga se odseče od krvotoka, dobro je poznata činjenica - objasnio je Nelson i dodao kako konvencionalni načini praćenja moždanih talasa zapravo ne mogu pokazati ništa što već nije viđeno ili zabeleženo. Chawla, s druge strane, smatra da je na pragu novog otkrića i želi nastaviti istraživanje uz sofisticiraniju opremu.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP