Epidemija svinjskog gripa u Srbiji

Proglasena je epidemiju novog gripa na teritoriji čitave Srbije.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević proglasio je danas epidemiju novog gripa na teritoriji čitave Srbije i odredio mere za sprečavanje širenja epidemije.

Naredba i propisane mere stupaju na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku. Kako je Milosavljević kazao na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije mere za ublažavanje epidemije su vanredna imunizacija (vakcinacija) pre svega ugroženih grupa, zdravstvenih radnika, dece, hroničnih bolesnika i starih. O eventualnom zatvaranju škola i obdaništa, zabrani okpljanja na javnim mestima odlučiće lokalne samouprave i trenutno po tim pitanjima ne postoji opšta zabrana.
Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak do sada je zvanično potvrdio 258 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a od pojave virusa do danas od posledica novog gripa u Srbiji je umrlo sedmoro ljudi.

Nema razloga za veću zabrinutost
Razloga za veću zabrinutost nema, jer je klinička slika obolelih pretežno blaga, objasnio je za Radio Novi Sad član posebne radne grupe Ministarstva za zdravlje, epidemiolog Vladimir Petrović.

Ko će prvi dočekati vakcinu
Utvrđena je vanredna imunizacija određenih lica i to, prvo osobe starosti preko šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, a to su hronične plućne bolesti uključujući astmu, kardiovaskularne bolesti, izuzev hipertenzije, hronična oboljenja jetre, bubrega, neurološke i neuromuskularne bolesti, hematološki i metabolički poremećaji, uključujući šećernu bolest i prekomernu gojaznost.
U prvoj grupi su trudnice zbog povećanog rizika od teške forme oboljevanja koja može da rezultuje i spontanim pobačajem i smrtnim ishodom, posebno tokom drugog i trećeg meseca trudnoće.
Zatim, zdrava deca starija od šest meseci do dve godine, uz konsultaciju pedijatra, lica zaposlena u objektima koja obavljaju zdravstvenu delatnost, lica smeštena i zaposlena u ustanovama za socijalnu zaštitu, zaposleni u državnim organima na lokalnim, pokrajinskim i republičkom nivou.
Prvo će takođe biti vakcinisani zaposleni u javnim službama, proizvodnji, distribuciji lekova, hrane, vode, električne energije, dispozicije otpada, javnom transportu, službe za sahranjivanje, osoblje jaslica, vrtića, škola, PTT saobraćaja, telekomunikacija, javnog medijskog servisa, finansijske ustanove, zdravstvena zaštita životinja, zaposleni u pravosuđu, lica koja izdržavaju kaznu u zavodima.
Prema posebnim planovima organa državne uprave i lokalnih samouprava biće sprovedena imunizacija zdrave dece od treće do 14 godine starosti, zdravi mlađi odrasli od 15 do 49 godine, od 50 do 64 godine i od 65 godine naviše.
Milosavljević je, najavljujući prva vakcinisanja za početak decembra, naglasio da Srbija ne kasni sa imunizacijom, budući da će biti jedna od prvih zemalja van EU koja će započeti vakcinaciju protiv novog gripa.
Do sada je, prema njegovim rečima, 17 zemalja u Evropi počelo imunizaciju, a u novembru će to učiniti još osam zemalja. Kako je objasnio, nabavljanje vakcina biće veliki izazov za sve države, budući da je kapacitet farmaceutske industrije između 700 i 800 miliona vakcina, a procenjuje se da će širom sveta biti potrebno dve do tri milijarde vakcina.
Milosavljević je i ovom prilikom apelovao na građane da se vakcinišu čim to bude moguće, jer je to jedini način da se ograniči širenje virusa i spreče smrtni ishodi.
Naredba o proglašenju epidemije stupa na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku.
Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak do sada je zvanično potvrdio 258 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a od pojave virusa do danas od posledica novog gripa u Srbiji je umrlo sedmoro ljudi.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP