Proglašenje epidemije novog gripa u Srbiji?

Epidemiolozi najavljuju da bi najverovatnije u utorak mogla biti proglašena epidemija gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije, i da će ona biti prioritet za državu u odnosu na sve druge obaveze, ali da neće doneti ništa novo u smislu zdravstvenih aktivnosti.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti "epidemija zarazne bolesti jeste porast broja obolelih od zarazne bolesti veći od uobičajenog u određenoj populaciji i određenom vremenu".

Član Radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović je kazao da kada bi se pojavila neka još opasnija bolest, onda bi bilo dovoljna i dva međusobno povezana slučaja da se proglasi epidemija.
"Kod gripa, pošto se radi o uobičajenoj sezonskoj bolesti, ta definicija (veći broj od uobičajenog) je tačna", rekao je on i pojasnio da je vrlo teško proceniti o kom broju je reč. "To je teško proceniti, niko u svetu nije mogao da proceni. Na primer, Amerikanci su objavili da je zvanično 120.000 obolelih, ali da je obolelih verovatno više od milion", rekao je on.

Prema zakonu, proglašavanje epidemije spada u vanredne mere zaštite stanovništva, proglašava je ministar zdravlja koji naređuje mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi.
Ministar odluku donosi na predlog Instituta za zaštitu zdravlja Srbije, najkasnije pet dana od dana dostavljanja predloga.
Predlog sadrži naziv zarazne bolesti, područje zahvaćeno epidemijom, mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi, način njihovog sprovođenja i sredstva potrebna za obezbeđivanje sprovođenja tih mera.
Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u Srbiji ima 70 zaraznih bolesti, uključujući grip (Influenza) i zapaljenje pluća (Pneumonia viralis et bacterialis).
Na predlog ministra zdravlja, međutim, Vlada može odlučiti da se za zaštitu stanovništva od nove bolesti primenjuju mere propisane ovim zakonom, a Vlada je obavezna da na odgovarajući način obaveštava javnost.
Mere zaštite mogu biti opšte, posebne i vanredne.
Opšte mere za zaštitu stanovništva su: obezbeđivanje ispravne vode za piće, životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe; uklanjanje ljudskih i životinjskih izlučevina, leševa, organa i tkiva, otpadnih voda i drugih otpadnih materija na način i pod uslovima koji ne ugrožavaju zdravlje stanovništva, izvorišta vode za piće i životnu sredinu;
Takđe u opšte mere spadaju dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u naseljenim mestima, na javnim površinama, u stambenim objektima, u sredstvima javnog saobraćaja, u objektima pod sanitarnim nadzorom i njihovoj neposrednoj okolini i u drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost.
Posebne mere su: postavljanje dijagnoze zarazne bolesti; laboratorijsko ispitivanje uzročnika zaraznih bolesti; prijavljivanje; epidemiološko ispitivanje; zdravstveno vaspitanje; prevoz, izolacija i lečenje lica obolelih od zaraznih bolesti; karantin i zdravstveni nadzor; zdravstveni pregledi određenih kategorija zaposlenih, drugih lica i kliconoša; imunizacija i hemioprofilaksa.
Stanovništvo se imunizira vakcinama i specifičnim imunoglobulinima, a ministar propisuje uslove, način i indikacije za sprovođenje imunizacije. U njegovoj je nadležnmosti i način vođenja evidencija o izvršenoj imunizaciji, kao i način zaštite lekovima.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP