Vanzemaljci su stigli pre 12.000 godina

NASA-ini naucnici veruju da je život s Marsa u obliku bakterija na Zemlju 'sleteo' pre 13 hiljada godina i to na meteoritu koji je pao na Antarktik.

Fosilizovani ostaci nađeni na meteoritu Allen Hills 84001, prema njihovim tvrdnjama, ostaci su bakterija koje su zajedno s meteoritom 'topredovane' s Marsa usled nekog sudara u kome je planeta ucestvocala, i to pre 16 miliona godina, piše Telegraph.

Taj je meteorit, inače, postao svjetski poznat 1996. godine, kada su te strukture na njemu pronađene. Znanstvenici su prvo pomislili da se radi o ostacima bakterija s Marsa. No, ta teorija ubrzo je napuštena kao definitivna. Dio znanstvenika tvrdio je da se radi organizmima zemaljskog porijekla, no bilo je idrugih teorija. 'Mnogi znanstvenici raspravljali su o tome jesu li to doista fosilizirani ostaci organizama ili su strukture nastale kao posljedica udara asteroida ili nečeg sličnog u Mars, kada je stijena odbačena u svemir', kaže znanstvenica Emily Baldwin.
No, NASA-ini stručnjaci sada tvrde da imaju jake dokaze kako se ipak radi o autentičnim 'marsovcima'. Tvrde da su dokazali kako strukture na meteoritu nisu mogle nastati uslijed udara. 'Ako se pokaže da strukture nisu nastale uslijed udara niti u 13.000 godina koliko je meteorit bio u zarobljen u antarktičkom ledu, onda imamo posla s organizmima izvanzemaljskog porijekla i to bi moglo mnogo pridonijeti našem razumijevanju nastanka života u Sunčevom sustavu', smatra Baldwin.
Colin Pillinger, s jednog britanskog sveučilišta, smatra da su NASA-ini stručnjaci obavili dobar posao. 'To je vrlo kvalitetan rad koji pruža prilično čvrste dokaze za svoje tvrdnje. Ti su ljudi godinama radili na tome i napravili vrlo preciznu studiju, koju potpisuju respektabilna imena', smatra on. Tim stručnjaka, koji je vodila Kathie Thomas-Keprta, pomoću mikroskopa s posebno jakom rezolucijom, kakvi nisu postojali prije 13 godina, pronašao je, kako kažu, neuobičajene kemijske i fizičke tragove koje ne mogu upućivati ni na što drugo nego da je stijena bila izložena djelovanju tekuće vode na Marsu prije nekih 3 i pol milijarde godina.
Očekuje se da će NASA krajem tjedna i službeno obznaniti ovo otkriće. (Dnevnik)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP