Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Kako konačno zatrudneti?

Oni koji već neko vreme ne uspevaju da “donesu” bebu na svet, postaju frustrirani i depresivni jer im, ma koliko se trudili i kakve god savete slušali, na kraju roda ipak ne pokuca na vrata.

Za sve koji žele da ljuljaju plod svoje ljubavi, “Alo!” je pripremio nekoliko saveta i prirodnih stvari koje mogu da podstaknu proces začeća, koje ovde prenosimo.

Prestanite da pušite
Kao prvo, vi i vaš partner morate da prestanite da pušite. Istraživanja pokazuju da muškarci koji puše imaju 17 odsto manje spermatozoida u odnosu na nepušače. Pušenje ne smanjuje samo broj spermatozoida, već i njihov kvalitet. I za žene je pušenje štetno, produžava vreme začeća, ali povećava i šanse za potpunu neplodnost. Dokazano je da pušači za vreme lečenja neplodnosti moraju da uzimaju veće doze lekova od nepušača. I pasivno pušenje je štetno za žene koje pokušavaju da zatrudne. Ako vi ili vaš partner već godinama pušite, ne brinite, nije sve izgubljeno. Istraživanja su pokazala da se muškarcima koji prestanu da puše količina spermatozoida povećala osam puta. Prestanite da pušite i izbegavajte dim cigarete i lakše ćete zatrudneti.

Lišite se stresa
Još jedan važan faktor koji negativno utiče na plodnost je stres. Mnoga istraživanja su pokazala da metode rešavanja stresa povećavaju plodnost. Mnogo žena je lakše zatrudnelo samo zato što su naučile kako da se pravilno opuste. Iako je neplodnost vrlo stresna, pokušajte da vreme u kojem pokušavate da začnete doživljavate kao radosno iskustvo za koje treba vremena. Naučite da se nosite sa svakodnevnim stresom jer je to možda put do vaše trudnoće.
Ishrana je vrlo važna
Mnogi parovi imaju teškoća sa začećem jer se ne hrane pravilno. Istraživanja su pokazala da čak 79 odsto neplodnih parova ne uzima dovoljno antioksidanata. Jedite više svežeg voća i povrća jer bi to moglo da dovede do najsrećnijeg trenutka u vašem životu. Muškarci bi trebalo da povećaju unos vitamina C i E jer oni pomažu da se poveća broj spermatozoida i njihova pokretljivost. Dokazano je da živa ima štetan uticaj na kvalitet sperme, pa bi bilo dobro da vaš partner smanji unos morskih plodova. Ustanovljeno je da povećavanje unosa cinka i folne kiseline može da poveća kvalitet i pokretljivost spermatozoida. Kod mnogih muškaraca se broj spermatozoida može povećati i do 74 odsto ako povećaju unos folne kiseline i cinka. L-karnitin i L-acetil-karnitin takođe pomažu kvalitet sperme.

Vodite računa o menstrualnom ciklusu
Tako ćete najlakše izračunati plodne dane. Nabavite kalendar u kojem ćete beležiti bazalnu temperaturu. Kad vam se temperatura lagano podigne, tada ovulirate. Temperaturu je najbolje meriti svakog jutra, pre nego što ustanete.

Više sna može da poveća plodnost
Mnoge žene koje pate od manjka sna imanju manje hormona leptina u organizmu, koji igra važnu ulogu u plodnosti. Pokušajte da se naspavate jer ćete time delimično rešiti i druge probleme - telo će biti odmornije, a sniziće se i nivo stresa. Prestanite da koristite i lubrikante jer većina uništava spermatozoide.

Kako još da utičete na plodnost
- Posetite lekara i ginekologa pre nego što se odlučite na trudnoću - skrivene polne bolesti i infekcije mogu da otežaju začeće.
- Seks upražnjavajte bar tri puta nedeljno - nema svaka žena menstrualni ciklus koji traje 28 dana, pa je teško predvideti ovulaciju. Zato bi polne odnose trebalo da imate bar tri puta nedeljno da ne biste slučajno preskočili savršen trenutak za začeće.
- Odrecite se kofeina - konzumiranje više od jedne šoljice kafe dnevno može da odloži trudnoću.
- Muškarac treba da nosi komotan donji veš - široke bokserice i udobne pantalone ne zagrevaju testise i ne pritiskaju ih uz telo, što pomaže spermi da bude kvalitetnija.
- Proverite koje lekove pijete - neki lekovi uzrokuju neplodnost kod žena. U većini slučajeva plodnost ćete povećati ako prestanete da uzimate te lekove ili ih zamenite nekim drugim medikamentima.
Izvor: Alo!

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP