Ipak smo sami u svemiru!

Vodeći svetski astronom, Howard Smith sa Harvarda, poručio je da nema previše nade u pronalazak života na drugim planetama jer su uslovi na njima previše neprijateljski.

Astrofizičar s Harvarda Howard Smith je analizirao 500 planeta i došao do zaključka kako na njima nema života. 'Otkrili smo da se ostale planete uveliko razlikuju od naše i prema životu se odnose na neprijateljski način', istakao je Smith dodajući kako otkriće zvezde HD10180 koja je pobudila nade u nove oblike života zbog sličnosti sa Zemljom, zapravo pada u vodu jer je preblizu svog Sunca i ujedno je ozračena.

Većina ostalih planeta ima eliptične orbite zbog kojih dolazi do velike razlike u temperaturama zbog kojih je nemoguć nastanak vode. Iako su naucnici s instituta u Washingtonu objavili kako će 'bez sumnje' pronaći tragove života na malenoj stenovitoj planetu koja orbitira oko zvezde crvenog patuljka Gliese otkrivene prošle godine, Smith ističe kako se ostali sunčevi sistemi jako razlikuju od našeg i da, i ako podupiru život, ne možemo stupiti u kontakt s njima.

No, Smith je rekao da i ukoliko postoje vanzemaljci, mi nismo i još dugo nećemo biti tehnološki u stanju komunicirati, tj. stupiti u bilom kakav kontakt s njima. 'Svaki pokušaj kontakta ograničen je na uzak krug oko Zemlje koji se proteže na 1.250 svetlosnih godina od naše planete. Samo u toj udaljenost vanzemaljci bi mogli pokupiti naš signal ili poslati nam svoj. No, još smo decenijama ili čak vekovima udaljeni od kontakata s njima', reao je.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP