Stare lične karte važe do 2016.

Predlogom izmena Zakona o ličnoj karti predviđeno je da rok važenja lične karte umesto pet, bude 10 godina.

Takođe je predloženo produženje roka važenja do sada izdatih ličnih karata do 31. decembra 2016. godine, umesto 27. jula ove godine, kako je sada utvrđeno.

Ocenjeno je da je ostao veliki broj građana koji nisu zamenili lične karte izdate na starom obrascu, a bilo bi tehnički nemoguće sve zameniti u narednih nekoliko meseci do isteka roka, do kraja jula ove godine. Predviđeno je da građaninu starijim od 65 godina na njegov zahtev može da bude izdata lična karta bez ograničenog roka trajanja i na obrascu koji ne sadrži mikrokontroler.

Vlada Srbije je predložila i da se na zahtev građanina u obrazac lične karte podaci o imenu i prezimenu mogu upisati, pored ćiriličnog, i latiničnim pismom, ako za to postoji tehnička mogućnost.

Predloženim izmenama je precizirano da lična karta izdata pre dana početka primene ovog zakona važi do roka navedenog u ličnoj karti, a najduže do 31. decembra 2016. godine, do kog roka važe i lične karte izdate nakon početka primene važećeg zakona koji propisuje rok 27. jul 2011. godine.

Izmene su predložene zbog, kako se navodi u obrazloženju, racionalizacije troškova izrade, što je ušteda i za državu i za građane.
(BETA)

1 komentara:

Анониман,  понедељак, 9. мај 2011. 10:35:00 CEST  

Nove vozacke dozvole...sta bi sa njima vaze li za evropsku uniju...moraju li se zameniti u zemlji kojoj boravite ili ne...

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP