Toplotni udar u Srbiji: Na ulicama Beograda 46 stepeni

Tropska vrelina u Srbiji! Reporteri Pressa izmerili su juče u centru Beograda temperaturu od čak 46 stepeni, dok su se merni uređaji Republičkog hidrometeorološkog zavoda, doduše u hladu, zaustavili na 38. podeoku.

Plato na Trgu Republike, najčešće mesto za sastajanje u Beogradu, juče je bio vreo poput pustinjskog peska. Retki prolaznici zagledali su ka čuvenom satu preko puta spomenika Knezu Mihailu kako bi proverili koliko im je zaista vruće.

Dok je ekran sata pokazivao temperaturu od 40 stepeni, samo nekoliko metara dalje termometar u rukama novinara Pressa očitavao je zastrašujućih 46 stepeni.

Naša ekipa istraživala je i kako svoj posao obavljaju ljudi koji rade na prestoničkim ulicama. Vredni Beograđani, čim bi videli termometar, svi do jednog su se interesovali koju temperaturu pokazuje, a pogledi su im se ledili kada bi videli da živa ide i iznad 45 stepeni. Zadatak je zaista postao zanimljiv tek kada smo došli na ideju da na pločniku Trga Republike, inače tranzitnom mestu prestonice, probamo da ispržimo jaje na oko. Ubrzo je naš okasneli doručak postao svojevrsna atrakcija, pa su pored njega zastajali i mladi i stari sugrađani, ali i cela porodica turista iz Australije, kao i jedan od prestoničkih pozornika.

- Mislim da neće uspeti. Trebalo je da probate na šahtu, tu je još toplije - sa osmehom konstatuje policajac, koji nam je, kada smo mu pokazali da na pločniku živa termometra dostiže 53 podeljak, odao tajnu da se širom grada trotoar topi kada temperatura pređe 50 stepeni.

Sve raskrsnice u gradu su bile puste, pa smo od Trga Republike do železničke stanice umesto uobičajenih 15 stigli za dva minuta, da bismo se na licu mesta uverili da nam obuća tone u sveže postavljen asfalt oko tramvajskih šina.

Spas od vrućine, koja je lekarima Hitne pomoći donela pune ruke posla, mnogi su potražili na bazenima, rekama, jezerima... „Beogradsko more" Ada Ciganlija moglo se uporediti sa košnicom... Obale su bile pune kupača i na Paliću, kragujevačkom jezeru, duž čačanske Čemernice i Kamenice...

Tako su, zbog temperature od 40 stepeni na ulici i 36 u hladu, i kragujevačke ulice oko podne opustele. Nije bilo gostiju čak ni u baštama kafića, a starica koja se u to doba našla na asfaltu trčeći je prelazila sunčani deo ulice.
(Press)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP